avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Protocol 2%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Protocol 2%

Ce se intelege prin protocol 2%, pot sa cumpar in avans inclusiv haine (costum sau ceva in genul) sa le facturez pe firma si in limita a 2% din profitul brut v-or fi deductibile, deasemenea daca banii cheltuiti cu achizitia respectiva depasesc 2% ii pot scoate din "casa" dar raman nedeductibili , sau cum merge treaba exista vre-o listsa stricta cu ce inseamna cheltuieli de protocol (alimente, haine, etc,....)

Cum e procedura in contabilitate:
1-cumpar, iau factura
2-inreg in contabilitate
3- daca la finele anului constat ca e mai mult de 2% se face diferenta si se deduce numai in limita de 2%, ce este peste 2% se considera cheltuieli “justificate” impozabile cu 16% ?

MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: torex2 , utilizator 12:54, 3 Octombrie 2010
Conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, cheltuielile de protocol sunt deductibile "in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit."
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile.
Nu orice fel de cheltuiala poate fi asimilata unei cheltuieli de protocol.
Baza de calcul = (Total venituri - Venituri neimpozabile) - (Total cheltuieli - cheltuieli cu impozitul pe profit curent si amanat - cheltuieli de protocol - cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile). Asta pe partea impozitului pe profit.

Pe partea de TVA, Codul Fiscal face urmatoarea precizare:
nu poate fi dedusa taxa pe valoarea adaugata pentru bauturile alcoolice si produsele din tutun destinate actiunilor de protocol.

Cheltuiala va fi nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece aceasta a fost generata de TVA aferenta unor bunuri/servicii acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, peste plafonul in care cheltuielile de protocol sunt deductibile, deci nu sunt in scopul realizarii de venituri impozabile.
Concret, un sacou, un pantalon poate fi considerat cheltuiala cu protocol ?

Multumesc
ok.....dar se scade si din impozitul minim a lui Pogea....ar fi ok:P:P:P:P:P:P
Concret va rog pot sa acumpar haine considerate "busines", pantalon, sacou, camasa pe baza de protocol?

Ma ajuta careva ?
multzam
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
torex2, utilizator
Concret va rog pot sa acumpar haine considerate "busines", pantalon, sacou, camasa pe baza de protocol?

Deasemenea faptul ca nu sunt angajati pe firma (dar exista cifra de afceri si profit) imi ingradeste dreptul de a face cheltuieli cu protocolul ?

Ma ajuta careva ?
multzam

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema din ghidul exp contabil 2008 victorn victorn probl 22 fiscalitate:: O sc realizeaza urmat.venituri si cheltuieli aferente trim 1 /2008 - venituri din vanzarea marfurilor........50.000 lei -venituri din ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol haiducu haiducu la o sc cheltuielile de protocol sunt deductibile ?? ce se pot baga la cheltuielile de protocol//:( (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol,reclama si publicitate bartibi bartibi Buna ziua, Daca un srl este pe pierdere de mai mult timp,poate sa efectueze cheltuieli de protocol,reclama si publicitate? Daca DA, care sunt conditiile ... (vezi toată discuția)