avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenzi pentru minori
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenzi pentru minori

Buna ziua!
Este adevarat faptul ca persoanelor intre 14 si 16 li se aplica amenda injumatatita (limitele minima si maxima se reduc la jumatate), iar cele peste 16 ani platesc amenda in totalitate? As vrea textul de lege care spune ca daca ai implinit 16 ani limitele amenzilor nu se reduc la jumatate, deoarece am un prieten care a fost amendat...el are 17 ani...si din auzite am inteles de la unele persoane ca pana la 18 ani amenda e la jumatate.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: 3vandr0 , utilizator 00:32, 6 Octombrie 2010
Art.109 c.pen.-pedepsele ce se pot aplica minorului sunt inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savarsita.Limitele pedepselor se reduc la jumatate.
Atentie!acest text de lege nu presupune plata amenzii penale la jumatate, ci se refera la limitele prevazute pentru amenda penala care se reduc la jumatate.,
exemplu: amenda este de la 50 lei la 50.000 lei, in cazul aplicarii disp.art 109 limitele vor fi intre 25 lei la 25.000 lei.
M-am referit aici la dispozitiile din legea penala, pentru ca banuiesc ca la acestea v-ati referit., desi tema ati incadrat-o la contraventii.
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va referiti la fapte penale sau la contraventii ?
De la implinirea varstei de 16 ani, pedepsele nu mai sunt injumatatite.Prin urmare, platiti integral amenda penala.
M-am referit la amenzile contraventionale si la textul de lege cu care pot demonstra ca de la 16 ani se platesc amenzile contraventionale integral...
Ordonanta nr. 2/2001 , privind regimul juridic al contraventiilor
(...)
Art.11
(...)
(2) Minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional.
(3) Pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani minimul si maximul amenzii stabilite in actul normativ pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
(...)

Alte discuții în legătură

Parintii responsabili pentru faptele copiilor dennisnic dennisnic In baza carei legi si a carui articol de lege, un politist poate sanctiona prin amenda parintii care isi lasa copii nesupravegeati, copii ce savarsesc fapte ... (vezi toată discuția)
Amenzi contraventionale primite cand eram minor deniss16 deniss16 buna ziua am si eu o intrebare X-( vreo cam de la varsta de 13 ani pana la varsta de 16 ani cand am plecat in germania am loat multe amenzi contraventionale ... (vezi toată discuția)
Probleme minor alcida20 alcida20 Buna, am si eu o intrebare: ce masuri legale se pot lua impotriva unei minore de 16 ani care este plecata de acasa si este gasita practicand prostitutia? ... (vezi toată discuția)