avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parintii responsabili pentru faptele copiilor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parintii responsabili pentru faptele copiilor

In baza carei legi si a carui articol de lege, un politist poate sanctiona prin amenda parintii care isi lasa copii nesupravegeati, copii ce savarsesc fapte antisociale , etc. ( batai cu alti copii)?
De asemenea in cazul in care in urma unei altercatii victima(copilul si parintele ) depune plangere la Politie pentru lovire si/sau alte agresiuni fizice cine va fi responsabil ?;copilul agresor sau parintele acestuia ?;si in baza carei legi sau articol de lege ?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
dennisnic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 14:19, 7 Martie 2012
Cumva poate fi vorba de sanctionarea contraventionala cu amenda conform Legii 61/1991, cu privire la incalcarea unor norme de convietuire sociala?

multumesc
Buna ziua
Parintele raspunde integral pt faptele minorului de pana la 14 ani. De la 14 la 18 ani minorul in anumite cazuri antisociale si nu numai poate fi tras la raspundere.
Cod Civil- raspundera juridica.
Am un caz similar in lucru, iar pt anumite pagube materiale raspunde parintele intrucat copilul are doar 7 ani.

Succes

parintele are obligatie de crestere, educare si supraveghere a copilului minor ce locuieste cu acesta.

daca un copil prin savarsirea unei fapte antisociale, provoaca prejudicii in dauna altor persoane, parintele (tatal in special) poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile cauzate, in baza art. 1000 C.civ.

Art. 1000. - Suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra.
Tatal si mama, dupa moartea barbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii.
Stapanii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat.
Institutorii si artizanii, de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, in tot timpul ce se gasesc sub a lor priveghere.
Tatal si mama, institutorii si artizanii sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil.

Din punct de vedere contraventional, art. 3 pct. 33 din legea 61/1991 prevede ca :

33) neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie;

art. 4
alin.1 pct. a) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 14), 17), 18), 22), 31), 33) şi 34);

alin. (7) În cazul contravenţiilor prevăzute la art. 3 pct. 32), 33) şi 34), sesizarea se poate face şi de către organele de ocrotire socială.


DECI SE POATE :)
Important sa retinem limitele: 0-14, 14-18.
din punct de vedere penal:

Art. 99. - Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal.

din punct de vedere contraventional

Art. 11. - (1) Caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilităţii, beţiei involuntare complete, erorii de fapt, precum şi infirmităţii, dacă are legătură cu fapta săvârşită.
(2) Minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional.
(3) Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
(4) Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.


depinde de fapta.

Alte discuții în legătură

Poate fi sancționat un părinte pentru un graffiti făcut de un minor (11 ani) pe ușa unui garaj? ContSters484950 ContSters484950 Poate fi sancționat un părinte pt scrierea unui minor (11ani)cu spray tip graffiti pe usa unui garaj?Daca da conform carui articol. (vezi toată discuția)
Raspunederea minorului corinuta corinuta Un copil de 8 ani are o altercatie cu un alt copil de varsta lui, in urma caruia se lasa cu cateva rani, respectiv il raneste la ochi. Ce se intampla in acest ... (vezi toată discuția)
Distrugere Nica70 Nica70 Intr-o casa de copii cîțiva dintre aceștia in repetate rînduri au distrus in centrul lor mobilier,ferestre,usi si au comis si alte fapte antisociale. la ... (vezi toată discuția)