avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate fi sancționat un părinte pentru un graffiti ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate fi sancționat un părinte pentru un graffiti făcut de un minor (11 ani) pe ușa unui garaj?

Poate fi sancționat un părinte pt scrierea unui minor (11ani)cu spray tip graffiti pe usa unui garaj?Daca da conform carui articol.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IULIAN-CRISTIAN GLĂVAN , Avocat 14:38, 15 Iulie 2018
Bună seara!

legea 61/1991-art 2 pct 33
-neluarea de catre parinti sau de catre persoanele carora li s-a incredintat spre crestere si educare un minor in varsta de pana la 16 ani sau care au in ingrijire un alienat ori debil mintal a masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj, cersetorie sau prostitutie;

Asta va fi, in opinia mea, încadrarea faptei contravenționale în textul de lege, prima teză ,,neluarea de catre parinti sau de catre persoanele carora li s-a incredintat spre crestere si educare un minor in varsta de pana la 16 ani.......... a masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj,,........

Scrisul pe garaje, instituții, case, etc poate fi asimilat, în sens larg, unui act de vagabondaj.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
IULIAN-CRISTIAN GLĂVAN, Avocat
Problema e mai amplă in sensul ca minorul a fost oprit de pers care are garajul respectiv si din câte stiu nu are dreptul plus ca politistul a vb la telefonului copilului cu mama acestuia luandu-i telefonul din mana. Iar daca ne luăm strict dupa textul legii si cum e definit vagabondajul in lege nu prea se încadrează aici zic eu ( părere neavizata).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fapta se incadreaza la infractiunea de distrugere, nu poate fi asimilat actelor de vagabondaj.
Pentru o definitie a vagabondajului, acesta era incriminat in fostul Cod Penal la art. 327(abrogat) care consta în fapta unei persoane care nu are locuinţă statornică şi nici mijloace de trai şi care, deşi are capacitatea de a munci, nu exercită în mod obişnuit o ocupaţie sau profesie ori nu prestează nici o altă muncă pentru întreţinerea sa.
Avand in vedere ca vorbim de un minor in varsta de 11 ani, acesta nu raspunde penal.
Pentru repararea prejudiciului sunt responsabili parintii, conf. codului civil.(art.1349, 1357 si 1372).
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii sunt raspunzatori de prostiile copiilor. Cumparati vopsea, vopsiti usa de garaj impreuna cu copilul si va cereti scuze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2018
GermanAlex, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
GermanAlex a oferit o soluție, în acord cu morala, mai eficientă. Până la urmă normele de drept contravențional sau cele de drept penal sunt pt evenimente mai grave, si de bun simț trebuie procedat cum a indicat domnul.

GermanAlex a scris:

Parintii sunt raspunzatori de prostiile copiilor. Cumparati vopsea, vopsiti usa de garaj impreuna cu copilul si va cereti scuze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii responsabili pentru faptele copiilor dennisnic dennisnic In baza carei legi si a carui articol de lege, un politist poate sanctiona prin amenda parintii care isi lasa copii nesupravegeati, copii ce savarsesc fapte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!- mama nu vrea sa mai revina cu minorul in tara StefanescuAdrian StefanescuAdrian Curand am dat fostei mele concubine procura pentru fiul nostru minor in varsta de 7 ani pentru a pleca in vizita in Spania doua saptamani, iar ea nu doreste sa ... (vezi toată discuția)
Martor handsu handsu De la ce varsta poate fi audiat ca martor un minor ? (vezi toată discuția)