Intr-o casa de copii cîțiva dintre aceștia in repetate rînduri au distrus in centrul lor mobilier,ferestre,usi si au comis si alte fapte antisociale. la scoala Au fost anchetati de politie si nu au patit nimic ,motiv pt care au continuat cu nelegiuirile.
INTREBAREA este: exista in legislatia romana pedeapsa pt acești copii minori sau peste 14 ani pentru asemenea fapte?
Au aceștia scăpare caci spun ei "sunt copilul statului și nu are ce sa -mi faca?
CINE raspunde daca nu ei?
Dacă propriul meu copil ar comite asemenea fapte,alta ar fi legea?
Pe plan civil, operează răspunderea părinților pentru fapta copiilor lor minori; în subsidiar (respectiv dacă nu au) cred că devine incidentă răspunderea institutorilor.
În sfera ilicitului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde, în timp ce minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ; minorul de peste 16 ani răspunde penal.
Confuzie
carlaioana
Minorii de 14 ani pot Răspunde penal pentru infracțiunile comise ? Iar daca au trecut noua luni de la comiterea infracțiunii se mai poate întâmpla ceva ? ... (vezi toată discuția)