avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Raspunederea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Raspunederea minorului

Un copil de 8 ani are o altercatie cu un alt copil de varsta lui, in urma caruia se lasa cu cateva rani, respectiv il raneste la ochi. Ce se intampla in acest caz? Daca parintii copilului ranit ar avea pretentii de a raspunde juridic, cine, cum se proceseaza?
Daca incidentul s/ar fi petrecut intr/o gradinita sau scoala?Cine ar putea fi luat la raspundere?Si cum?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:30, 25 Februarie 2009
Din punct de vedere penal nici o persoana care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde considerandu-se ca nu are discernamantul faptelor sale.Din punct de vedere civil pentru eventualele cheltuieli efectuate pot raspunde parintii dar si cadrele didactice, printr-o actiune civila introdusa la instabntele de judecata
Avand in vedere varsta minorului ,acesta este exonerat de raspundere penale , intrucat minoritatea constituie cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
In schimb , putem discuta de raspunderea delictuala a parintilor , care vor suporta daunele materiale si morale provocate prin conduita ilicita a copilului
Stoica Ioana a scris:

Avand in vedere varsta minorului ,acesta este exonerat de raspundere penale , intrucat minoritatea constituie cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
In schimb , putem discuta de raspunderea delictuala a parintilor , care vor suporta daunele materiale si morale provocate prin conduita ilicita a copilului


in cazul in care minorul locuieste cu dansii.
Daca s-ar fi petrecut la gradinita, raspundeau tot parintii. Daca s-ar fi petrecut la scoala, si copilul era sub supravegherea invatatoarei, ar putea raspunde invatatoarea, dar aceasta se va putea intoarce impotriva parintilor pentru a-si recupera suma la care a fost obligata ca si prejudiciu. Este vorba despre o raspundere civila, obligarea la repararea prejudiciului si doar daca se intrunesc conditiile cumulative pentru atragerea raspunderii civile delictuale.
Mai exact cum e raspunderea civila delictuala ?
Codul civil:

Art. 998
Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.

Art. 999
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa.

Art. 1000
Suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra.
Tatal si mama, dupa moartea barbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii.

Stapanii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat.
Institutorii si artizanii, de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, in tot timpul ce se gasesc sub a lor priveghere.
Tatal si mama, institutorii si artizanii sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii responsabili pentru faptele copiilor dennisnic dennisnic In baza carei legi si a carui articol de lege, un politist poate sanctiona prin amenda parintii care isi lasa copii nesupravegeati, copii ce savarsesc fapte ... (vezi toată discuția)
Geam spart la masina- cine plateste? damone damone Buna ziua. Ne-am pus de curand termopane iar muncitorii au scapat ceva jos (zidarie) si au spart geamul unei masini. Masina nu era pe loc de parcare platit, ... (vezi toată discuția)
Calitatea parintilor in actiunea in raspundere civila delictuala contra minorilor karmelika karmelika In ce calitate vor fi chemati sa raspunda parintii in procesul civil indreptat contra minorilori autori ai unui furt? Nu a existat proces penal, data fiind ... (vezi toată discuția)