avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... geam spart la masina- cine plateste?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

geam spart la masina- cine plateste?

Buna ziua.

Ne-am pus de curand termopane iar muncitorii au scapat ceva jos (zidarie) si au spart geamul unei masini. Masina nu era pe loc de parcare platit, nu sunt asemenea locuri in spatele blocului.

Vecinul cu masina a pretins de la noi daune de 3000 ron! Noi am considerat ca munitorii sunt de vina si nu i-am dat nimic. Presedintele asociatiei de locatari ne-a dat dreptate (au mai fost cateva cazuri similare in bloc).

Dar azi am primit o citatie de la politie. E posibil sa ne fi reclamat? Cine are dreptate? Ce putem face?

Va rog mult de un raspuns urgent, e o suma exorbitanta pentru noi, daca ar trebui platit!!!

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:26, 18 Noiembrie 2007
In cazul de fata este vorba despre "raspunderea comitentului pentru faptele prepusului"... conform articolelor de mai jos din Codul Civil.

Art. 998. Orice faptã a omului, care cauzeazã altuia prejudiciu, obligã pe acela din a cãrui gresealã s-a ocazionat, a-l repara.
Art. 999. Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa.
Art. 1000. Suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a rãspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastrã.
Tatãl si mama, dupã moartea bãrbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dânsii.
Stãpânii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor în functiile ce li s-au încredintat.
Institutorii si artizanii, de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, în tot timpul ce se
gãsesc sub a lor priveghere.
Tatãl si mama, institutorii si artizanii sunt apãrati de responsabilitatea arãtatã mai sus, dacã probeazã cã n-a putut împiedica faptul prejudiciabil. (C. civ. 1471, 1487).


Pe scurt daca acei muncitori lucrau pt dvs (reclamantul trebuie sa se dovedeasca legatura de prepusenie) si acei muncitori sunt in culpa in legatura cu prejiciul, vecinul are dreptul sa ceara banii de la dvs, iar dvs puteti mai departe banii de la muncitori.

Asta asa in teorie, ca practica mai variaza...

Cel mai bun punct de plecare in apararea dvs e sustineti ca ati anuntat vecinii ca se lucreaza, ba chiar ati pus si un anunt in scara (desi ma indoiesc...)...
Am raspuns si eu la acest mesaj, dar nu vad raspunsul. Ati pus intrebarea pe doua topicuri diferite?

Aspectul important este: muncitorii erau angajatii unei societati sau oarece "mesteri" sub supravegherea dvs?
Da, e vesnica poveste. Posteaza acelasi subiect de "n" ori.
Prima persoana chemata ca responsabila sunt proprietarii apartamentului, care la randul lor pot chema ca responsabili firma de constructii, care la randul lor ii poate chema pe muncitori. Dar doar in aceasta ordine si nu direct pe muncitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de un sfat in urma unui accident de masina ContSters188200 ContSters188200 din vina mea am produs un accident de masina. cel pagubit sustine ca a cumparat masina cu 7000 de lei dar in urma accidentului cei de la asigurari i-au dat ... (vezi toată discuția)
Raspunederea minorului corinuta corinuta Un copil de 8 ani are o altercatie cu un alt copil de varsta lui, in urma caruia se lasa cu cateva rani, respectiv il raneste la ochi. Ce se intampla in acest ... (vezi toată discuția)
Raspunde societatea???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav ... (vezi toată discuția)