avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunde societatea????
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunde societatea????

Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav avariate. Accidentul a avut loc dimineata, in timpul programului de lucru. Intrebarea este daca raspune prepusul pentru comitent. Ce se intampla cu societatea in cazul asta??
Cel mai recent răspuns: Lavinia Marian , Consilier juridic 11:14, 7 Iulie 2010
raspunderea comitentului pentru prepus exista si este reglementata de codul civil. in functie de vinovatia soferului angajat al societatii dv. se poate stabili o asemenea raspundere. asteptati finalizarea cercetarii penale si, numai dupa aceea, se poate lua in calcul eventualele daune ce trebuiesc achitate partilor vatamate.
O sa fiti mai mult ca sigur chemati in garantie ca persoana responsabila civilmente, dar o sa va slaveze asigurarea daca o aveti.
Comitentul va fi tras la raspundere pentru fapta prepusului daca sunt indeplinite anumite conditii si anume:
generale :
- existenta unui prejudiciu,
- existenta unei fapte ilicite
- existenta unui raport de cauzalitate
- existenta vinovatiei.
speciale :
existenta raportului de prepusenie
prepusul sa fi savarsit fapta in functiile ce i-au fost incredintate.
Comitentul poate avea apoi dreptul la o actiune in regres , pentru a recupera prejudiciul de la prepus.........

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 1000 vechiul cod civil everestiuc everestiuc Trei angajati ai mei impreuna cu o angajata a victimei au prejudiciat victima de o suma de bani. La procesul penal firma mea este chemata ca parte ... (vezi toată discuția)
Executarea unei firma cu activitate suspendata Mary136 Mary136 Buna ziua, Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu ... (vezi toată discuția)
Parte responsabila civilmente mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). ... (vezi toată discuția)