avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 1000 vechiul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 1000 vechiul cod civil

Trei angajati ai mei impreuna cu o angajata a victimei au prejudiciat victima de o suma de bani.
La procesul penal firma mea este chemata ca parte responsabila civilmente conform art. 1000 din vechiul cod civil.
Angajata victimei este acuzata de delapidare iar angajatii mei de complicitate la delapidare.
Faptele s-au petrecut in perioada 2009-2010.
Firma poate fi exonerata de raspunderea civila in cauza?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:19, 25 Februarie 2016
Buna seara,
Avand in vedere putinele date pe care le-ati dat va sfatuiesc sa va adresati unui avocat care, dupa studierea actelor de la dosar si stabilirea situatiei de fapt, poate sa va indrume mai bine.
De principiu Nu, daca cei doi au actionat ca reprezentanti ai firmei.
Multumesc
Art.1000 Codul Cvil (1864) se refera la raspunderea comitentilor ptr.fapta prepusilor.Ptr.atragerea raspunderii comitentilor ptr.fapta prepusilor trebuiesc indeplinite atat conditii generale cat si conditii speciale .Conditii generale:existenta prejudiciului ,existenta faptei ilicite a prepusului,existenta raportului de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei prepusului.Conditiile speciale::existenta raportului de prepusenie si savarsirea faptei ilicite si prejudiciabile de carte prepus in cadrul functiilor incredintate de comitent.Fara dovedirea cumulativa a celor doua conditii,nu poate fi atrasa raspunderea comitentului(firma) ptr.fapta prepusului.Evident ca,este necesar sa consultati un avocat cu toate actele pe care le aveti ptr.o solutie concreta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunde societatea???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg moralitatea textului legii raspunderii comitentilor pentru prepusi eusaisapte eusaisapte Nu inteleg urmatorul text: Cod Civil (3) Comitentul nu răspunde dacă dovedeşte că victima cunoştea sau, după împrejurări, putea să cunoască, la ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului C_CRISTINA C_CRISTINA Un angajat- sef punct de lucru al unei societati, nu a indeplinit dispozitiile interne ale patronului, motiv pentru care foarte multe lucrari nu au fost ... (vezi toată discuția)