elis a scris:
In situaţia prejudiciului produs indirect, angajatorul răspunde în calitate de comitent pentru prepusul său, faţă de terţul prejudiciat.Potrivit art 1000 alin 3 Cod civ: comitentii raspund de prejudiciul cauzat de ....."prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat.
Comitentul răspunde de prejudiciul cauzat de prepusul său, în funcţia ce i s-a încredinţat , numai dacă în persoana prepusului sunt întrunite condiţiile răspunderii pentru fapta proprie prevăzută de art.998 şi art.999 Cod civil, victima trebuind să facă dovada existenţei prejudiciului, a faptei ilicite a prepusului, a raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu şi a vinei prepusului în comiterea faptei ilicite. Victima are posibilitatea de a obtine satisfactie fie de la comitent (art.1000 alin.3 C.civ.), fie de la prepus (art.998-999 C.civ.), fie de la comitent si prepus, in solidar (art.1000 alin.3 coroborat cu art.998-999 C.civ.).
Prim urmare, am inteles ca victima se poate indrepta fie impotriva firmei, fie a angajatului, fie ambii solidar. Insa precizarea aceasta tot nu ma lamureste: e o idee buna sa asteptam ca fiecare client sa ne dea in judecata si sa chemam in garantie salariatul sau sa deschidem un proces impotriva salariatului pentru angajarea raspunderii patrimoniale stabilite de Codul muncii.
Multumesc pentru raspuns.