Cod Civil
(3) Comitentul nu răspunde dacă dovedeşte că victima cunoştea sau, după împrejurări, putea să cunoască, la data săvârşirii faptei prejudiciabile, că prepusul a acţionat fără nicio legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate.
Daca sunt un camatar, angajez un gangster sa bata rau platnicul dar il anunt din timp ca si-o fura, nu raspund pentru aceastas fapta civil!?
"Altfel, v-o furati singur (caciula) cu astfel de postari. "
Ce vreti sa spuneti? Am pus o intrebare ca sa obtin un raspuns, nu
Eu vad c-am inteles perfect ce e comitentul
DEX
COMITÉNT, -Ă, comitenți, -te, s. m. și f. Persoană care încredințează cuiva un mandat prin care îl împuternicește să săvârșească anumite acte sub controlul său și după directivele sale. – Din it. committente, lat. commitens, -ntis.
Mi se pare irelevant daca "mandatul" e prin notar sau nu, verbal sau inscris, atat timp cat nu stiu o lege care prevede altceva. Comitentul e pur si simplu instigatorul
P.S. Pentru persoanele fara simtul umorului, exemplul dat e un exemplu.
NU. NU. NU. Esenta textului este alta. Daca victima stie ca prepusul actioneaza inafara raportului de prepusenie a.k.a. inafara a sarcinilor sau functiilor incredintate de comitent, cominetul nu raspunde pentru fapta creatoare de prejudiciu.
Asadar, in exemplul d-voastra cu gangsterul, camatarul il trimite pe acesta sa bata victima iar gangsterul, in loc sa faca ce i s-a zis sa faca, de capul lui, dar cu stiinta victimei, ii tunde acesteia aiurea vita-de-vie si ca urmare via se usuca.
In consecinta, camatarul nu poate fi tinut pentru repararea prejudiciului produs prin uscarea vitei-de-vie pentru ca gangsterul era angajat sa rupa picioarele si mainile victimei, nu sa-i tunda via, lucru cunoscut de victima care, lasand un neprofesionist sa-i tunda via, in loc sai rupa picioarele, si-a asumat riscul uscarii vitei-de-vie.
:)
Gata, am inteles simultan cu ubik. In cadrul exemplului dat :) ...daca gangsterul in loc sa rupa picioarele victimei asa cum a fost trimisa de interlop, ii rupe mainile (sau o omoara - ca sa onorez postarea dupa ce am editat acest mesaj)
Multumesc :D
EDIT: in termeni generali, daca prepusul n-a fost instigat, instigatorul nu raspunde