avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit forfetar si firma dizolvata
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit forfetar si firma dizolvata

am depus la reg.comertului documentele pentru dizolvare si radiere la 30.03.2009. firma s-a dizolvat si cererea de radiere a fost respinsa. contabila nu a mai depus declaratiile la administratie. am fost la administratie azi si mi-a spus ca trebuie sa depun declaratiile retroactiv si sa platesc din 2009 impozitul forfetar+penalitati. este normal. as putea face ceva pentru a evita plata acestor bani?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 17:13, 4 Octombrie 2010
Codul Fiscal
Art. 18
(7) Nu sunt obligaţi la plata impozitului minim potrivit prevederilor alin. (2) — (4) contribuabilii care se află în următoarele situaţii:
b) se află în dizolvare, de la data înregistrării acestei menţiuni în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii. Pentru contribuabilii care se dizolvă de plin drept ca urmare a expirării duratei de existenţă prevăzute în actul constitutiv sau, după caz, în actul modificator, scutirea de la plata impozitului minim operează de la data dizolvării prevăzute în aceste acte. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi contribuabilii care se află în dizolvare fără lichidare.

Dvs. trebuia sa depuneti declaratiile si sa platiti impozitul minim pana la data aparitiei Legii 76/2010, respectiv pe perioada 30.03.2009- 14.05.2010.

Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
mie mi-a zis la administratie sa platesc imp.forfetar.dar vad la art.18,(7) ca nu ar trebui sa platesc nimic.firma apare ca dizolvata in urma depunerii actelor depuse la reg.com., dar nu s-a radiat. tot trebuie sa platesc? si cum trebuie sa platesc, imediat ce depun declaratiile anterioare? cea de la administratie nu prea stia si mi-a zis sa-l platesc la zi. cum sa-i explic ca trebuie sa platesc doar pana la 14.05? pentru luna mai calculez jumatate din suma?
imp.minim este tot de 2.200 ron. firma nu a avut activitate niciodata.

va multumesc,
Trebuie sa platiti impozitul minim calculat pana la data de 14.05.2010, data la care intra in vigoare modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 76/2010.
Doamnei de la administratie ii duceti o copie dupa documentele care atesta inceperea procedurii de dizolvare si (daca nu stie) o copie dupa art. 18 din Codul Fiscal.

Pentru luna mai 2010, impozitul se calculeaza astfel: 550 x 14/31 = 248 lei (O.U.G. 22/2010).

Platiti restantele la impozit cat de repede puteti. In momentul depunerii declaratiilor care nu au fost depuse, se vor calcula automat majorarile pana la data platii impozitului. Dupa depunerea declaratiilor, platiti si majorarile.

Pentru scutirea de amenda aferenta nedepunerii declaratiilor, faceti un memoriu prin care solicitati conducerii AFP, sanctionarea cu "avertisment" (O.G. 2/2001). Poate va aproba si in acest caz scapati de amenda.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Referitor la dobanzi si penalitati de intarziere OUG 46/25.05.2009 modifica Codul Fiscal, dupa art.122^1 se introduce art.122^2 cu urmatorul continut: 1)Pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabililor la Reg.Com.,incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere.
Da, asa este, cu precizarea ca O.U.G. 46/2009 modifica Codul de Procedura Fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit forfetar pentru firma dizolvata juridic de onrc anterior 2009? mihailus mihailus Prezint situatia critica a unei firme in speranta ca voi obtine informatii ce ma vor ajuta pentru identificarea solutiei optime atat mie cat si, probabil, ... (vezi toată discuția)
Legea 76/6 mai 2010 - impozit minim colceriumari-bv colceriumari-bv Va rog sa ma ajutati sa inteleg care contribuabili nu mai au obligatia platii impozitului minim cf.modificarilor aduse prin aceasta lege Codului Fiscal ... (vezi toată discuția)
Se mai aplica penalitati si dobanzi dupa radierea pfa? tzitzi tzitzi Buna ziua. Am avut un PFA din 2006, radiat in iunie 2010. Nu am platit cuantumul total al impozitelor datorate, s-au cumulat majorari si acum am poprire pusa ... (vezi toată discuția)