avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala art. 184, alin. 2, 4 Cod penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala art. 184, alin. 2, 4 Cod penal

in luna aprilie a anului 2009 am lovit o fata pe trecerea de pieton.
ma aflam pe banda a 2a de mers,circulam cu 50-55 de km pe ora,cand m-am apropiat de trecerea de pieton am observat pe banda 1 a sensului meu de mers in fata trecerii de pietoni o dubita care stationa cu luminile de avarie aprinse,am redus putin pana la 40-45 de km pe ora,am considerat ca nu este nici un pericol si am trecut mai departe:( dar surpriza neplacuta:din fata dubitei mi-a sarit o fata in fata pe care am lovit-o cu partea dreapta a masinii,fata a fost saltata pe capota si apoi a cazut in spatele masinii.Victima a avut ceva fracturi,a primit 110-120 de zile de ingrijiri medicale.Eram incepator,aveam permisul cam de o luna de zile.Din expertiza auto a reiesit ca circulam cu 42 de km/h.Momentan dosarul meu este la procuror si va fii trimis mai departe la tribunal.Sunt vinovat,recunosc fapta si o regret dar cred ca putina vina are si victima pt ca nu s-a asigurat cand a trecut de dubita care mi-a luat vizibilitatea.As dori sa-mi da-ti niste sfaturi va rog.Ce se va intampla cu mine?Voi primi o condamnare sau voi primi cu suspendare si cam pe ce perioada va fii?Cam la ce sume s-ar putea ridica daunele morale si materiale?As dori sa-mi angajez si un avocat dar nu am posibilitatea financiara,pot primi unul din oficiu si daca da ce trebuie sa fac?Am un salariu de 650 de lei pe luna si cine stie cat vor fii daunele?nu am nici un bun pe numele meu,cum o sa achit eu toate daunele?daca nu am posibilitatea sa platesc o sa primesc pedeapsa cu executare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: senxei , utilizator 00:00, 6 Decembrie 2011
Atitudinea de recunoastere si regret al faptei este buna mai ales daca este exprimata in fata organelor de urmarire penala, a instantei si a victimei, deoarece creeaza premisele unei clemente care vi se poate acorda. Va recomand sa va mentineti si sa va exprimati aceasta atitudine.
Cuantumul si felul pedepsei si intinderea despagubirilor sunt stabilite de instanta si nu are rost sa facem speculatii. Nu cred ca se pune problema executarii vreunei pedepse cu inchisoarea. Cel mai probabil se va pronunta o solutie de condamnare cu suspendare, dar asta si in functie de cazierul dvs.
Cu privire la daunele materiale, acestea vor trebui dovedite de victima si sunt corespunzatoare cheltuielilor efectuate pentru vindecare, venitului cert si nerealizat, etc. Asupra daunelor morale va recomand sa va intelegeti cu victima si sa incercati sa obtineti o suma rezonabila.
Legea nu conditioneza suspendarea pedepsei de plata obligatiilor civile, dar este posibila revocarea beneficiului suspendarii daca la finalul perioadei de incercare nu au fost achitate aceste obligatii, iar condamnatul nu dovedeste ca nu a avut mijloace pentru a plati.
Fapta pe care ati savarsit-o nu se incadreaza in randul celor pt care legea prevede obligativitatea unui aparator din oficiu. Dincolo de caracteristicile faptei, daca organul de urmarire penala ar fi apreciat ca nu va puteti asigura singur apararea v-ar fi asigurat apararea. Oricum, la final, onorariul platit de stat aparatorului din oficiu se ragaseste in cadrul cheltuielilor de judecata platite statului de catre condamnat. In cauzele civile exista posibilitatea acordarii ajutorului public judiciar, dar nu este cazul dvs.
Din sumara prezentare a accidentului (ma refer la elemente concrete) s-ar putea concluziona ca accidentul nu putea fi evitat de dvs chiar daca pietonul traversa pe trecere pentru pietoni. Expertiza tehnica a analizat acest aspect?
din expert tehnica arezulta ca viteza autoturismului in momentele premergatoare si la impactul cu victima,a avut valoarea: v=44,87 km/h(12,46 m/s)
concluzii:conducatorul auto putea evita producerea accid rutier daca ar fii acordat priorit de trecere pietonului afat in traversarea carosabilului prin loc special amenajat,marcat cu marcaj vizibil trecere pietoni,presemnalizat si semnalizat corespunzator.
victima nu putea evita producerea accidentului,aceasta angajandu-se in traversarea carosabilului prin loc special amenajat,marcat cu marcaj vizibil trecere pietoni,presemnalizat si semnalizat corespunzator,in conditiile in care autovehiculul aflat pe banda nr 1 a oprit regulamenar pentru a-i acorda prioritate de trecere.
Repet:
Sunt cazuri in care un conducator auto nu poate acorda prioritate pietonului chiar daca actioneaza prompt.
Mi se pare ca gresiti ,in privinta trecerilor de pietoni prevederea cu incetinirea pina la evitarea oricarui pericol este inca in vigoare. Intradevar era dificil de evitat accidentul in conditiile expuse dar sub nici o forma pietonului nu i se poate retine nici o culpa . O culpa eventual i se poate retine conducatorului dubitei care stationa inainte trecerii de pietoni dar banuiesc ca nimeni nu stie cine e si de unde sa-l ia.
Referitor la pedeapsa eu cred ca in conditiile expuse de dumneavoastra si cu conditia sa va intelegeti cu victima ,ea poate fi spre minim cu suspendare .

Alte discuții în legătură

Accident trecere pieton uzzi098 uzzi098 pe data de 15.04.2009 am accidentat pe trecerea de pieton o fata in varsta de31 de ani.ma deplasam pe banda a doua cu 50 km/h limita de viteza in oras la pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am o nelamurire privind legislatia trecerilor de pietoni(cele ... Livciu Livciu Buna ziua Am o nelamurire privind legislatia trecerilor de pietoni(cele noi ridicate din pavaje). Mi a fost suspendat carnetul pentru neacordare de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pedeapsa cucuandrei17 cucuandrei17 Acum 1 an si cateva luni am fost implicat intr-un accident rutier pe soseaua Republicii din Ploiesti. Drumul in cauza este cu 3 benzi pe sens delimitate de ... (vezi toată discuția)