avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat la financiar ca sa fie in viguare?

Am facut un contract de inchiriere cu propietarul apartamentului de unde stau acum dar doar noi intre noi si nu l-am legalizat sau depus undeva.Sunt considerat chirias cu forme legale? sau nu este valabil contractul pt ca nu este depus niciunde?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 22:43, 2 Octombrie 2010
Legal nu sunteti chirias. Proprietarul trebuie sa declare inchirierea la administratia financiara in vederea impunerii veniturilor obtinute din chirie.
Obligatia de a inregistra contractul de inchiriere la administratia financiara ii revine doar proprietarului si e treaba lui daca va achita impozitul pe venituri din chirii sau nu.
Obligatiile si drepturile dvs. sunt inserate in contract si completate cu disp. codului civil , in materie de contracte si, in principal , va trebui sa platiti chiria si utilitatile, sa efectuati micile reparatii curente, sa nu distrugeti apartamentul, sa nu aveti reclamatii de la vecini precum ca faceti prea multa galagie, petreceri, etc.
Proprietarul are obligatia de a preda bunul inchiriat, de a nu va da afara inainte de expirarea contractului, fara motiv serios ( un motiv de acest gen ar fi neplata chiriei mai multe luni), de a efectua reparatiioe capitale, daca e cazul, etc.:)
Proprietarul are obligatia de a inregistra contractul de inchiriere la Directia Finantelor Publice si de a plati impozitul pe chiria incasata.
Multumesc. Deci nu ma poate da afara executorul judecatoresc care va veni deoarece propietarul a pierdut casa la licitatie?
Contractul de inchiriere este valabil incheiat, indiferent daca proprietarul l-a declarat la Fisc sau nu.
Executorul judecatoresc nu va poate evacua din imobil in lipsa unui titlu executoriu impotriva dvs.
N-ar fi rau sa il informati cu privire la dreptul de folosinta pe care il aveti, iar daca are o durata mai mare de 3 ani nu ar fi rau sa il notati in cartea funciara.

Pe de alta parte, daca imobilul era ipotecat si avea interdictie la inchiriere... atunci inseamna ca aveti un contract anulabil., deoarece publicarea in CF inseamna ca sunteti presupus a sti de interdictie.

Anulabil sau nu, pentru a fi evacuat, mai intii trebuie sa obtina o hotarire de evacuare investita si ulterior sa o puna in executare.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Inchiriere cu probleme costy2010 costy2010 Detinem un apartament pe care l-am inchiriat acum aproape 4 luni pe baza unui contract facut la agentia imobiliara care a venit cu chiriasul. La data semnarii ... (vezi toată discuția)
Proces verbal scris de mana Egnar Egnar buna ziua spuneti-mi un proces verbal scris de mana intre mine propietar si chirias ,cu martori ,este luat i considerare in instanta?am inchiriat csa si acum ... (vezi toată discuția)
Respectare cantract inchiriere troanta troanta am ctr de chirie pe 10ani inregistrat la financiar pe un spatiu comercial propietaru a vandut spatiul altei persoane care vrea sa-mi mareasca chiria sau sa ... (vezi toată discuția)