avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributii la sanatate ptr.conv.civile la asoc.de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributii la sanatate ptr.conv.civile la asoc.de propr.

Sotul meu a fost la Sanatate la Constanta si a intrebat el fiind administrator la o asociatie de proprietari (si angajat la alta societate), daca trebuie sa plateasca sanatate. Si i-a zis ca da trebuie de la data de cand s-a incheiat conventia civila cf. Legii 95/2006.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:13, 1 Octombrie 2010
Asta e o intrebare sau vreti sa ne atrageti atentia cu privire la plata contributiei la sanatate? :)

Lasand gluma la o parte, cei de la casa de sanatate au dreptate.
de exemplu eu sunt bugetar (660 lei /luna dupa reducerea de 25%) si presedinte la asociatiei cu 101lei /luna dupa ce platesc 16%impozitu la fisc in baza conventiei civile. Mai trebuie sa mai platesc ceva in plus?
Daca intrebati la ITM or sa va raspundsa ca trebuie sa aveti CIM si ca orice conventie sau contract civil sunt in afara legii.
Daca intrebati la Casa de sanatate, somaj, Casa de pensii or sa va raspunda ca trebuie sa platiti toate contributiile indiferent de contract.

Asa ca daca vreti sa platiti mergeti si platiti toate taxele, impozitele si contributiile.
Daca vreti sa platiti doar ceea ce este obligatoriu prin lege, este bine sa studiati legislatia si o sa vedeti ca sunt multe cazuri in care nu trebuie sa platiti anumite contributii.
Singurul "bir" obligatoriu, indiferent de forma contractului, de situatia persoanei care angajeaza, a persoanei angajate..., este impozitul pe venit de 16%. Celelalte nu sunt optionale sau facultative, insa in legislatie (care este adesea logica) sunt multe cazuri in care nu se platesc anumite contributii.
Un exemplu este contributia la somaj care nu se plateste pentru veniturile obtinute de cinva care lucreaza dar este si pensionar.
La sanatate se platesc contributiile numai daca venitul de la asociatie este "unicul venit impozabil". Altfel nu.

adriantot a scris:
La sanatate se platesc contributiile numai daca venitul de la asociatie este "unicul venit impozabil". Altfel nu.

Cu tot, respectul aici gresiti.

Legea 95/2006
Art 257.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.


unde :
alin. (2)
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;


213. alin. (2) lit. h) - venituri din pensii.

Ce spuneti dumneavoastra se platesc contributiile numai daca venitul de la asociatie este "unicul venit impozabil"- se aplica in cazul veniturilor din chirii, dividente, dobanzi, etc

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Redau mai jos raspunsul specialistului, dar cum legea este schmbata peste noapte, e posibil sa nu mai fie valabiul acest raspuns la intrebarea:"Un pensionar care are o conventie civila si obtine ocazional venituri plateste contributiile de asigurari sociale, sanatete si somaj?

Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si realizeaza venituri de natura profesionala (in speta pe baza de conventie civila de prestari servicii) nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu 1 iulie 2010, indiferent daca aceste venituri au caracter ocazional sau nu.

Sursa
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)