avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept asupra locuintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept asupra locuintei

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea situatie. Ce drepturi asupra locuintei are sotul supravietuitor in cazul in care sotia acestuia a decedat, acesta fiind proprietara locuintei. Precizez ca cei doi soti nu au copii rezultati din casatorie sau din afara acesteia. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: danezul , utilizator 10:49, 1 Octombrie 2010
Sotul supravietuitor are un drept de abitatie asupra imobilului acesteia(legea 33/1994) , daca nu are alta locuinta si nu se recasatoreste in timp de 1 an .
Dreptul de abitatie, din cate stiu, dureaza un an. Dupa aceasta perioada, sotul supravietuitor mai are drept asupra vreunei parti din locuinta (in concurs cu ceilalti mostenitori legali).
Sotul mosteneste integral apartamentul daca nu sunt ati mostenitori. Trebuie sa faca succesiunea si gata.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Cota succesiune mars_on_line mars_on_line speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)