avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire frati

Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care la acea data se afla la lucru in Italia, dar ea nu a venit sa-si immormanteze sotul asa cum era normal ci mi-a transmis verbal prin cineva sa-l inmormantez eu.Tatal meu este imobilizat la pat. Pentru ca asa imi dicta constiinta,suportand tot ce inseamna un eveniment de genul acesta, l-am inmormantat crestineste. Decedatul fiind in pensie de boala, am primit un ajutor de inmormantare de 704 lei. Un multumesc pentru gest, a-si fii asteptat de la matusa mea, acum cand la 2 luni dupa deces a venit acasa. Motivul pentru care n-a venit la inmormantarea sotului numai ea il stie, ma gandesc ca orice om de buna credinta intelege ca trebuie sa vii in tara sa iti ramas bun de la sot. Mentionez ca ei erau casatoriti, au avut un singur copil care in urma cu 3 ani a decedat iar matusa lucreaza fara forme legale in Italia. Intrebarea mea este daca tatal meu mosteneste sau are dreptul la ceva dupa tragica despartire de fratele lui.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:08, 14 Iulie 2009
Codul civil:

Despre succesiunile colaterale

Art. 672. În caz de a muri mai dinainte tatãl si mama unei persoane moarte fãrã posteritate, fratii, surorile sau descendentii lor sunt chemati la succesiune, depãrtând pe ascendenti si pe ceilalti colaterali. Ei succed sau dupã propriul lor drept, sau prin reprezentare, în modul regulat în sectiunea II a acestui cap. (C. civ. 659 si urm., 666, 698).
A se vedea:
- Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, când acesta vine la succesiune numai cu fratii si surorile dejunctului sau numai cu unii din ei.


Legea 319/1944:

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.


Deci succesiunea va fi impartita astfel:
- sotia supravietuitoare 1/2
- tatal dvs.1/2
Tatal Dvs. are dreptul la jumatate din mostenirea fratelui. Puteti deschide actiune in instanta impotriva matusii, in cacre veti cere si iesirea din indiviziune.Actiunea trebuie facuta de tata, nu de Dvs. Daca tatal este prea bolnav, va poate face procura prin care sa va imputerniceasca pe Dvs. sa il reprezentanti in acest proces si sa angajati avocat pentru el.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Intrucat persoana decedata nu are descendenti, la mostenire vine sotia supravietuitoare in concurs cu parintii persoanei decedata si cu fratii si surorile acestuia (clasa a doua de mostenitori).
Prin urmare, tatal dumneavoastra vine la mostenire. Daca nu solicitati dezbaterea succesiunii cat mai curand, este bine ca tatal dumneavoastra sa dea o declaratie notariala de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la dat decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Succesiune gheorghe marga gheorghe marga am avut un singur frate care pe 30 ianuarie a decedat.nu are copii si este casatorit de 27ani.mama traieste ,cine are dreptul sa participe la suucesiune eu ca ... (vezi toată discuția)