avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"sotie-descendent\" in acceptiunea DL 118/1990 si L ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"sotie-descendent" in acceptiunea DL 118/1990 si L 221/2009

Buna ziua!

Tatal meu a fost in detentie timp de 11 luni, pe motive politice - pt infractiunea prevazuta de art.209 Cod penal (dar cred CP din 1936), in 1955-1956. In 1962 s-a casatorit cu mama mea, in 1996 a decedat.
Mama mea a beneficiat de drepturile acordate cf DL 118/1990 art.4, din 2001 pana in prezent. Anul acesta a promovat actiune de obtinere despagubiri cf Legii 221/2009 art.5, dar a avut "surpriza" sa i se spuna - prin intampinarea Min.Finantelor si chiar de la Asoc.Fostilor Detinuti Politici - ca ea nu poate beneficia de niciun drept ca sotie a "prizonierului" decedat, deoarece la data cand tatal meu a fost arestat ei nu erau casatoriti. Mai mult, i se pot "cere inapoi" toate drepturile de care a beneficiat din 2001.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este corecta aceasta interpretare a calitatii de "sotie a persoanei care a suferit condamnari cu caracter politic...", sintagma folosita atat in DL 118/1990 cat si in L221/2001.
Eu, fiica celui decedat, am calitatea de descendent ce pot solicita despagubiri pt prejudiciul adus tatalui meu prin detentia lui inainte de a fi tatal meu? Daca da, trebuie sa deschid actiune separata, in numele meu, sau merg impreuna cu mama, in aceeasi actiune, solicitand despagubirea separata a fiecareia dintre noi?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mca , utilizator 22:30, 1 Octombrie 2010
E o aberatie ce spun cei de la Finante... Nu se precizeaza nicaieri in lege ca sotia/sotul trebuia sa fie "sotie/sot" la data retinerii, anchetarii, arestarii, pe durata executarii pedepsei sau la data eliberarii !!! Am destule dosare pe Lg. 221 si Ministerul de Finante mi-a scris in Intampinare tot felul de inventii, dar pe asta n-am mai vazut-o.
In Lg. 221, sotia/sotul sunt enumerati in raport de persoane cu calitate sa ceara despagubiri numai in situatia in care detinutul este decedat. Ori, asta, conform normelor generale de drept, echivaleaza doar cu precizarea clasei de mostenitori, in raport de regulile succesiunii. Astfel incat, singura conditie care se poate cere sotului/sotiei supravietuitoare este sa fi fost casatorit/a cu fostul detinut la moartea acestuia. Este normal, altfel nici nu ar fi fost "sotie supravietuioare", daca erau divortati la data decesului fostului detinut, nu mai era sotie si gata.
Astia de la Finante nu mai stiu ce sa scorneasca.. Oricum, trebuie sa ii felicit pentru inventivitate...;) Repet, e o aberatie.
Avocatul Dvs. nu v-a spus asta? Sau n-aveti avocat? Daca nu, mai bine va luati unul, pentru ca e clar ca MF-ul a inceput sa scoata "artileria grea" si riscati sa va prindeti urechile..
Cat despre intrarea Dvs. in proces alaturi de mama, acum e tarziu sa o faceti, va trebui sa faceti un proces separat, la care aveti dreptul. Sfatul meu este sa mai asteptati cu al doilea proces ca sa evitati sa intrati sub incidenta OUG 62/2010, care este posibil sa fie anulata pana in iarna, pentru ca altfel nu veti primi mai mult de 5000 de Euro, si nici pe aia nu e sigur ca ii veti primi.
Nu stiu cand a introdus mama actiunea, dar daca a inregistrat dosarul inainte de 30 iunie 2010, e mai bine sa lungiti dosarul cat puteti, ca sa asteptati si in dosarul asta sa se anuleze OUG 62, pentru ca altfel nici mama nu poate lua mai mult de 10.000 de Euro.. daca ii ia ! Si e pacat, ati putea obtine mult mai mult, si Dvs., si mai ales mama.
Multa Bafta !
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Va multumim foarte mult, mama si eu
pe 27 sept a fost primul termen la tribunal
mult succes si Dvs!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"sotie-descendent" in acceptiunea dl 118/1990 si l 221/2009 mca mca Buna ziua! Tatal meu a fost in detentie timp de 11 luni, pe motive politice - pt infractiunea prevazuta de art.209 Cod penal (dar cred CP din 1936), in ... (vezi toată discuția)
Despagubiri detinuti politici szabodoinitadoina szabodoinitadoina recent plenul senatului a aprobat un proiect privind acordarea de despagubiri de 24.000 euro pt fiecare an de detentie politica. care ar putea fi aprobat in ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 victorf victorf buna ziua, tatal meu ,condamnat politic la 6 ani de inchisoare in perioada 1958-1964, a decedat acum 3 ani. sora mea , avand in vedere interdictiile si ... (vezi toată discuția)