avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ràuri de cernealà....si totusi????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ràuri de cernealà....si totusi????

scuzati-ma stiu ca s-a scris mult pe tema asta dar eu mai jos am publicat o intrebare in legatura cu schimbarea numelui in urma unei hotariri definitive si irevocacabile....am detaliat in postul intitulat "schimbarea numelui...." povestea dar din pacate nu am primit raspuns.Va asigur ca merita citita.Am nevoie de lamuriri si daca cititi postul precedent poate ma ve-ti ajuta.Va rog mult.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: niky.it , utilizator 10:18, 30 Septembrie 2010
Cred ca va referiti la acest mesaj:
"Buna ziua.Ma numesc X si sint din Onesti-Bacau.In anul 2000 am parasit tara singura desi casatorita fiind urmind ca sotul si cei doi copii ai nostri la data plecarii in virsta de 1 an si respectiv 9 ani sa ma urmeze dupa timpul necesar intocmirii documentelor.Intre timp in 2005 am reusit sa aduc aici doar pe fiicele mele,urmind ca la data aceia sotul meu sa vina intr-un ulterior moment.Intre timp el a inceput sa frecventeze o femeie,eu am aflat,si intre noi a intervenit intelegerea ca nu mai raminem impreuna ca fiecare isi vede de drumul lui si ca copii ii tineam eu.Deci fara divort.Intelegere tacita.Intre timp dupa aprox 2 ani ca fetele acum inscrise deja aici la scoala,mai precis in anul 2007 cea mica era aici in clasa a-2-a si cealalta la liceu.Cea mica nu voia nici cu un chip sa stea aici asa ca cu mare durere in suflet si parere de rau,am dus-o inapoi in Romania incredintind-o tatalui ei care acum locuia cu acea femeie si care a vindut apartamentul nostru printr-o procura pe care i-o dadusem si care nu mi-a dat nici macar o para chioara.Am trecut cu vederea totul.Intre timp noua lui "prietena" a ramas gravida si atunci,el a intentat divort.M-a sunat si mi-a spus ca da divort pt ca urma sa i se nasca un copil si voia sa se recasatoreasca pt ca copilul sa aiba ambii parinti cu acelasi nume.La vremea respectiva eu nu am primit nici un fel de instiintare asa ca nu m-am putut prezenta la divort.In urma divortului o fiica vine incredintata lui(cea care era deja cu el)si cealalta mie(cea care era cu mine si care acum este majora desi studiaza inca)In urma hotaririi de divort definitive,instanta a hotarit ca eu sa ramin cu numele avut in timpul casatoriei,probabil pt ca la vremea respectiva fiica mea cea mare era cu mine si pt ca aici toate documentele ei se "sprijineau" pe mine.Ar fi trebuit sa cheltui o suma uriasa sa schimb toate actele mele si ale ei asa ca nu am facut prea mare caz de asta,desi as fi vrut sa revin la numele tatalui meu....Azi,am aceasta problema:fiica mea este majora,nu mai locuieste cu mine si are actele ei individuale.Chiar daca eu ii platesc scoala....Eu frecventez o persoana si nu prea e de acord ca in cazul in care poate vom avea un copil, dat fiind faptul ca aici dupa casatorie fiecare ramine cu numele lui de nastere,copilul meu sa poarte numele meu ca fiind cel al fostului meu sot(asta ar fi un motiv)Sa spunem ca ar mai fi o datorie morala fata de tatal meu care nu a fost niciodata de acord si nici nu a agreat in nici un chip pe fostul sot si familia acestuia.As vrea ca inainte de moarte sa-i aduc aceasta satisfactie.Un alt motiv ar fi acela ca exista deja o "doamna" Y nu cred ca fostul ar fi interesat sa-si marcheze terenul pe unde cutreiera....in sfirsit motive ar fi si acela ca eu nu am fost prezenta la proces ...unde nici macar partaj si alte alea nu s-au facut el declarind ca nu avem nimic de impartit....era logic!!!!!I-am dat procura sa vinda casa si el a facut-o in timpul casatoriei si abia dupa vreo 2 ani a fost divortul asa ca se presupune ca i-am cheltuit impreuna desi nu e adevarat....dar in orice caz...sa fie sanatos.In fine...morala fabulei.Eu vreau sa-mi reiau numele de dinainte de casatorie.Avind in vedere ca eu nu am nici macar hotarirea de divort dar prin intermediul fiicei mele majore am avut o copie de la fostul,deci stiu ca e definitiva si irevocabila.Deci instanta a dispus ca eu sa port numele avut in timpul casatoriei.Am inteles ca se poate si pe cale administrativa dar e o cale lunga,costisitoare,si birocratica,si nu e nici macar sigura pt ca spun ca practic esti la mina ofiterului de stare civila.Va intreb pe dumneavoastra,avocati,profesionisti,pot interveni pe cale juridica???Adica pot sa depun o cerere la judecatoria Onesti prin care sa solicit revenirea la numele dinaintea casatoriei,si asa sa-mi schimb toate actele?Din pacate,eu nu am prea multi bani,scoala fiicei mele costa destul,am un serviciu care numi permite sa stau mult in Romania.De exemplu,pot veni acasa doar in decembrie cel mult pt 15 zile lucratoare.Aici mi-a scazut valabilitatea cartii de id si pasaportul,as vrea cind vin acasa sa fac actele cu noul nume,atit pe cele romanesti cit si pe cele de aici.Altfel va trebui sa pierd o gramada de timp si cum eu nu am bani sa ma deplasez si nici timp material,cum as putea face?Acum practic,am doar buletinul romanesc celelalte expirate.Inclusiv cele de aici.Va rog mult sa ma sfatuiti concret.Am citit o groaza de articole dar mare lucru nu am inteles.Va rog mult ajutati-ma sa inteleg ce am de facut.Va multumesc pt rabdarea si timpul acordat citirii post-ului si astept vesti.Multumesc."

Care a primit acest raspuns de la @cristina ser..:
Nu, nu se mai poate face nimic in ce priveste revenirea la numele avut anterior casatoriei. Singura cale ar fi pe cale administrativa, insa procedura este destul de anevoioasa si trebuie sa va incadrati pe anumite motive.
Schimbarea numelui pe cale administrativa este reglementata prin Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice. Studiati temeiurile pentru care se poate cere modificarea numelui.Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul."

Cred ca despre acest subiect (mesaj dublat) este vorba, nu?
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
eu oricum nu am inteles nimic!!!!!!!!!!!!!!!
nu se mai poate sa solicitati schimbarea numelui decat pe cale administrativa. ce o fi atat de greu sa intelegeti?
Cred ca sint mai grea de cap....Deci....cum sa duc la dosar certificatul de casatorie daca fostul mi-a spus ca nu il mai are fiindu-i retinut la divort.De ce ar trebui ca fostul meu sot sa fie de acord ca eu sa-mi reiau numele de dinaintea casatoriei daca noi sintem divortati si eu am deja numele lui eu solicitindu-l pe al meu????Eu stiu ca pe cale administrativa si am inteles ca nu se mai poate face nimic....dar exista multe neclaritati pe care le am privind actele pe care trebuie sa le depun.De aceea am insiruit toata povestea mea,pt ca mi-as fi dorit lamuriri cu privire doar strict la situatia mea si nu generalitati.Am citit toate site-urile posibile si am intes ca trebie sa fac cerere pe cale administrativa si asta e ok.Dar toate site-urile par sablon.Toate spun ca trebuie sa depui anumite acte,ok.Daca imi permiteti as vrea sa va expun urmatoarele nelamuriri:
1:Poate o persoana fizica din Romania sa ma reprezinte la depunerea actelor la inaintarea procedurii ca si cum as fi eu????Sau un avocat????Eu sint in imposibilitatea de a ma prezenta si astepta intreaga procedura....
Eu frecventez o persoana si nu prea e de acord ca in cazul in care poate vom avea un copil, dat fiind faptul ca aici dupa casatorie fiecare ramine cu numele lui de nastere,copilul meu sa poarte numele meu ca fiind cel al fostului meu sot(asta ar fi un motiv)

Poate ne spuneti si tara in care sunteti. Este greu de crezut ca in lumea asta exista o tara in care copiii ce se vor naste vor lua automat numele de familie al mamei, tatal fiind practic numai donator...

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui dupa divirt.am nevoie urgenta de un sfat si o lamurire competenta!!!!va rog mult. niky.it niky.it Buna ziua.Ma numesc X si sint din Onesti-Bacau.In anul 2000 am parasit tara singura desi casatorita fiind urmind ca sotul si cei doi copii ai nostri la data ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui! corinuta corinuta In urma divortului sotia revine la numele de familie avut inainte de casatorie deoarece sotul nu este deacord cu pastrarea numelui din timpul casatoriei. ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume- dupa divort, cu al fiicei mele iulia_eu iulia_eu Buna. Problema este urmatoarea......... Eu sunt divortata de cativa ani, copilul mi-a fost incredintat, dar fostul sot nu a acceptat sa ii pastrez numele, pt ... (vezi toată discuția)