avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte civila si despagubiri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte civila si despagubiri

seara buna,
revin aici cu intrebari...
am fost dimineata la politie,am dat din nou inca o declaratie,imi mentin plangerea penala impotriva fostului sot ce m-a lovit in urma cu aproximativ o luna,si urmatorul pas am inteles ca va fi acela de a fi chemata.atat eu,cat si el,la parchet.conform declaratiei,ma constitui parte civila in proces si solicit despagubiri(astfel am fost indrumata de politistul ce a anchetat cazul)...ma puteti va rog lumina?ce inseamna asta?!si ce despagubiri(banuiesc ca materiale)am dreptul sa cer?mai bine spus cam ce suma?(daca e relevant,mentionez ca pe certificatul medico-legal am 3-4 zile de ingrijiri medicale)
cu multumiri...
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:36, 30 Septembrie 2010
despagubiri materiale in sensul sa specificati ce pretentii materiale aveti.puteti sa solicitati si daune morale.
desbagubiri materiale= suma de bani reprezentind c/val cistigurilor salariale neobtinute ca urmare a concediului medical, cheltuieli ocazionate cu refacerea, deplasarea la medicul legist, etc. se probeaza prin acte.
despagubiri morale= suma de bani care ar acoperi dezonorarea morala suferita prin actiunea de lovire fata de comunitatea imediata de prieteni, colegi, vecini, etc. poate fi solicitata, acordarea si cuantumul ei fiind la latitudinea instantei de judecata .
Puteti solicita despagubiri civile,cuantumul acestora fiind reprezentat de eventualele cheltuieli de transport,medicatie,diferenta concediu medical-salariu,refacere.etc. facute pentru a reveni la starea de inainte de lovirea dvs,daca exista dovezi cu acte,expertiza medico-legala,martori cu privire la valoarea acestora.
Pe de alta parte puteti solicita daune morale,care ar putea reprezenta o contravaloare a suferintei dvs ,in urma loviturilor primite.
cred ca asta am inteles,cu referire la despagubirile materiale,dar,de va este permis,ce suma as putea cere,cu aproximatie?eu chiar habar nu am!iar pentru daunele morale...asta ce ar presupune?ce as putea cere?nu vreau sa par tampa,dar nu am avut de-a face cu asemenea situatii,drept pentru care rog lamuri:(
cu respect...
Aveti timp sa va ganditi. Va puteti constitui parte civila pana la citirea actului de sesizare in instanta.

Alte discuții în legătură

Daune morale sau materiale mihaela1985 mihaela1985 [b]Daca v-ati mai confruntat cu o situatie asemnatoare,as dori sa imi dati niste sfaturi privind sumele cuvenite pentru daune morale. Cat as putea cere in ... (vezi toată discuția)
Lovire marcica marcica In urma unei loviri soldata cu ingrijiri medicale de 9-10 zile poate fi fapta penala? Si ce despagubiri pot optine? (vezi toată discuția)
Depunere plangere mariuscrisan mariuscrisan Baiatul meu a fost la un majorat intr-un sat. Acolo l-a injurat pe unul dintre cei prezenti. Un prieten de-al celui injurat i-a dat un pumn in mandibla. S-a ... (vezi toată discuția)