avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daune morale sau materiale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daune morale sau materiale

Daca v-ati mai confruntat cu o situatie asemnatoare,as dori sa imi dati niste sfaturi privind sumele cuvenite pentru daune morale. Cat as putea cere in instanta(dar sa poata fi aprobate) daune morale sau materiale pentru urmatoarele: vatamarea a 4 persoane avand nevoie de 15,15,25 si respectiv 45 zile ingrijiri medicale,distrugerea a 2 masini, distrugerea proprietatii private?
Cel mai important este faptul ca toate aceste lucruri s-au petrecut la botezul fiului meu si prin urmare tot botezul a fost distrus de catre 5 persoane neinvitate la botez.
Botezul a fost organizat acasa pe cheltuiala proprie si nu stiu cum as putea dovedi in instanta pagubele produse(ex. mancare,bautura,mese,scaune,vesela,alte lucruri aflate in curtea proprie) pentru ca nu am facturi la ele,nestiind ce se poate intampla.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mihaela1985 , utilizator 08:21, 3 Martie 2010
in primul rand, va trebuie un avocat bun care sa va sustina cum se cuvine cauza.. in al doilea rand daunele morale pot fi cuantificate in functie de fiecare situatie concreta si nu are legatura cu mancarea sau vesela distrusa.. astea sunt daune materiale si se poate face expertiza la ele inclusiv la masini si ce sa mai distrus in casa.. daunele morale consta in repararea prejudiciului moral, a suferintei cauzate urmare a infractiunii savarsite de inculpati.. angajati un avocat si vb cu el ce sa cereti si cat sa cereti..
Numai o persoana care va vedea actele pe care le aveti in vedere ca probatoriu si vor cunoaste starea de fapt,celelalte probe care vor fi administrate,va putea sa faca asemenea "pronosticuri"
Pana la urma aceasta nu este o problema de drept.Dvs.,faceti vorbire despre ceva,probele vor fi administrate in instanta,iar aceasta in masura dovedirii lor se va putea pronunta asupra admisibilitatii cererii formulate
In primul rand, nu puteti cere dvs. daune materiale sau morale pentru vatamarea altor persoane, ci numai acele persoane, cu exceptia situatiei in care ar fi vorba de copii dvs. minori sau de persoane aflate sub ocrotirea dvs. legala.
In legatura cu daunele materiale (si morale) ce pot fi cerute de acele persoane pt. vatamarile suferite, acestea se pot cere in situatia in care s-a eliberat un certificat medico-legal care sa certifice existenta vatamarilor si a necesitatii ingrijirilor medicale, precum si a celorlalte probe care dovedesc efectuarea acestor ingrijiri si numai daca puteti proba legatura de cauzalitate dintre faptele celor chemati in judecata pt. plata daunelor si producerea acestora.
Avind in vedere cele aratate, faptele pot constitui chiar infractiuni si persoanele in cauza pt. vatamari (lovire, vatamare corporala), iar dvs. pt. distrugere, puteati face plangere penala, iar in cadrul procesului penal va puteati constitui parte civila.
Daca vreti sa solicitati numai daunele, atunci va puteti adresa instantei civile, luind in considerare cele spuse de mine mai sus. Pentru vatamari de gravitatea aratata de dvs. (aproximativa, pt. ca nu pot sti eu ce cheltuieli au facut pt. ingrijire medicala cei vatamati si nici ce alte implicatii materiale si morale au avut aceste vatamari in plan personal/ un om de afaceri poate pierde sume f.mari prin incapacitatea de a fi prezent la incheierea unui contract intuitu personae de ex.) si luind in calcul numai zilele de ingrijiri medicale (care revin, trebuie probate), se pot cere daune destul de mari, atat materiale cat si morale. In accidente de circulatie, de exemplu, soldate cu vatamari care sa necesite 20 de zile de ingrijiri medicale, se pot solicita daune morale de pana la 50.000 RON (fct. si de urmari), iar daunele materiale sunt strict dependente de posibilitatea probarii concrete a producerii si existentei lor. Pt. cuantumul acestora va trebui sa solicitati dovezi ale costului spitalizarii, cheltuielilor facute, veniturilor nerealizate si al distrugerilor materiale provocate.
Sotul meu,care este implicat in mod direct, impreuna cu celelalte persoane au depus plangere si certificatele medico-legale si dosarul urmeaza sa fie trimis la Parchet. Este adevarat ca nu trebuie neaparat sa specificam in declaratii daunele cerute si pot fi cerute la instanta?
In seara in care s-au petrecut acele fapte, politia s-a prezentat la fata locului si a fotografiat tot ce era distrus. Pe baza acestor fotografii,se pot cere daunele materiale referitoare la incinta casei,unde nu am facturi pentru cele stricate?
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victime dio2016 dio2016 Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati si pe minein urmatoarea problema. A avut loc un accident de circulatie( lovire din spate). Soferul masinii lovite ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca persoane vatamate iulian2015 iulian2015 recent am avut un accident auto , persoana implicata nu a oprit la semnul STOP si mi-a distrus autoturismul , mai mult am fost nevoit sa stau cu mana ... (vezi toată discuția)
Recuperare daune dintr-un accident auto bytzak bytzak Buna ziua, Masina in cauza este detinuta de catre tatal meu (in acte) si in acest weekend am pus pe altcineva sa o conduca. Acesta a reusit sa o rastoarne ... (vezi toată discuția)