avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare daune dintr-un accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare daune dintr-un accident auto

Buna ziua,
Masina in cauza este detinuta de catre tatal meu (in acte) si in acest weekend am pus pe altcineva sa o conduca. Acesta a reusit sa o rastoarne rezultand in distrugerea completa a masinii. In ea eram decat eu si soferul, eu fiind pe scaunul din dreapta in fata. La locul accidentului a venit un echipaj care l-a sanctionat si s-a specificat in amenda ca a rasturnat vehiculul in afara soselei. La locul faptei au venit mai multe persoane (prieteni) care ne-au ajutat sa intoarcem masina pe roti si sa o aducem intr-un loc accesibil platformei. Vinovatul a spus atunci ca imi va da masina sa si ca imi va plati platforma. Acesta s-a achitat de platforma, dar a inceput cu tot felul de variante de despagubire care nu sunt corecte. Masina nu are casco, altfel era mult mai usor. Eu am fost la IML si astept sa iasa certificatul medico-legal deoarece am suferit niste rani in urma acestui accident. Am facut si un RMN pentru a ma asigura ca rana suferita la cap nu mi-a pus viata in pericol. Valoarea masinii cu tot cu investitiile facute ajunsese la aproximativ 6000 euro. Desi am incercat sa rezolv amiabil aceasta situatie, incep sa cred ca se va ajunge la proces.
Eu sunt din Bucuresti si el din Lugoj. Acesta l-a implicat si pe tatal sau in aceasta problema, dar am refuzat orice contact telefonic deoarece problema mea este cu el si nu cu tatal sau (Eu am varsta de 27 de ani si vinovatul 24 de ani).
Mentionez ca nu am dat nici o declaratie in care sa rezulte ca as renunta la pretentii financiare. Doream sa fac acest document la notar dupa ce eram despagubit corect.
Data fiind aceasta situatie, as dori sa cer recuperarea de daune materiale si morale. Ce ma sfatuiti in acest caz?
Multumesc anticipat.

Cu stima
Daniel Toba
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
bytzak, utilizator
Cel mai recent răspuns: bytzak , utilizator 11:47, 27 Mai 2015
Daca amiabil nu puteti solutiona,va ramane varianta actionarii in instantei a persoanei vinovate
Incercati rezolvarea litigiului la un mediator autorizat. Daca nu rezolvati singura solutie este actionarea conducatorului auto in judecata.Acest mod de a proceda se poate aplica numai in cazul medicul legist acorda mai putin de 90 de zile de ingrijiri medicale. Daca numarul zilelor de ingrijiri medicale depaseste 90 de zile se intocmeste un dosar penal pentru vatamare corprala din culpa, dvs. avand calitatea de parte vatamata. Puteti solicita daune materiale si morale.
ing. Ioan Ciobanu
Pentru daune morale va puteti adresa asiguratorului, unde era asigurata masina tatalui Dvs, evident dupa obtinerea certificatului medico-legal.
Pentru distrugere auto ar trebui sa procedati la mediere daca el cauta tot feluri de tertipuri.
Pentru daunele materiale aduse autoturismului, asiguratorul RCA nu raspunde, cazul dvs fiind reglementat la excluderi , art.27 din Ordinul 14/2011 ”8. sumele pe care conducătorul vehiculului răspunzător de producerea prejudiciului este obligat să le plătească proprietarului sau utilizatorului care i-a încredinţat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea acestui vehicul”, insa dvs puteti solicita despagubiri pentru daunele materiale (ingrijiri medicale) si morale suferite de dvs societatii de asigurare , iar daca ati avea 90 zile ingrijiri medicale conducatorul auto raspundea penal si atunci si soc. de asigurare era parte responsabila civilmente in acel dosar.
Altfel, pe sofer , pentru daunele provocate masinii il poate actiona in instanta doar tatal dvs, el fiind proprietar si doar prin actiune civila de raspundere civila delictuala.
Multumesc pentru ajutor. Sper sa nu se ajunga la proces si sa se rezolve saptamana aceasta, desi sunt sceptic dupa toata povestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire polita asigurare straina tea_dea tea_dea Buna ziua Tatal meu a fost impkicat ieri intr-un accident rutier. Vinovatul este un avocat italian care a incercat initial sa cada la intelegere cu soferul ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca persoane vatamate iulian2015 iulian2015 recent am avut un accident auto , persoana implicata nu a oprit la semnul STOP si mi-a distrus autoturismul , mai mult am fost nevoit sa stau cu mana ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale accident rutier ma2001 ma2001 Buna ziua. In luna februarie 2018 am fost implicat intr-un accident rutier, in care o persoana a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens ... (vezi toată discuția)