avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune morale si materiale accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune morale si materiale accident rutier

Buna ziua. In luna februarie 2018 am fost implicat intr-un accident rutier, in care o persoana a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens lovindu-ma frontal. Accidentul s- a fost soldat cu deces in masina vinovatului (pasager dreapta ) si pentru mine = soferul masinii lovite cu disjunctie acromio-claviculara grad 3,(IML mi-a eliberat certificat medico legal in care precizeaza ca pt recuperare sunt necesare 21-23 zile, dar se pare ca voi avea nevoie de cca 90 zile sa imi revin dupa spusele medicilor).
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru recuperarea daunelor materiale si morale tinand cont ca cel vinovat are asigurare la EUROINS si cat este cuantumul la zi al acestor daune.( am citit legea 132/2017 pvd RCA si norma 20/2017 asf, dar nu am reusit sa gasesc exact cuantumul acestora, intrucat se specifica ca acestea vor fi stabilite printr-o hotarare comuna ASF+Ministerul Snatatii ). Va multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
ma2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Cioroiu , utilizator 19:02, 29 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Pentru prejudiciile produse bunurilor, despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă la data producerii riscului asigurat - depinde daca autovehiculul se poate repara (deviz reparatie sau regie proprie) sau daca este dauna totala (valoarea de piata la data accidentului).

În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii se realizează atât pe cale amiabilă, cât şi pe cale judecătorească.

Pe cale amiabila se aplica art. 26 din Norma 20, cu mentiunea ca pentru prejudicii nepatrimoniale (daune morale), nu se poate aplica art. 22, ali. (5) din Lege, intrucat MS si ASF nu au emis Ordinul comun pentru calcularea despagubirilor.
In prezent daunele morale se calculeaza de catre asiguratori in baza unor ghiduri proprii, tinand cont de cazurile anterioare din justitie.

Pentru daune morale puteti formula cerere si sa solicitati o oferta. Daca nu sunteti multumit puteti sa optati pentru stabilirea despagubirii pe cale judecatoreasca

Stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic.
In oricare din situatii daca nu esti multumit de daunele acordate de asigurator ori ele nu acopera prejudiciul suferit te poti adresa instantei de judecata. Instantele acorda daune inzecit mai mari decat ce sume ridicole iti ofera asiguratorul.
Consulta un avocat.
Buna seara! Sper ca ati depus plangere in termen de 90 zile impotriva celui "vinovat" , chiar daca dosarul se claseaza (asa era mai bine). Cu EUROINS-ul pt. cate zile de ingrijiri medicale aveti dvs., o sa va oferteze cu toate cunostiintele dvs. juridice si de specialitate cate putin si tot departe de o suma justa de despagubire! Instanta, va sfatuiesc, mai ales ca exista posibilitatea suplimentarii C.M.L. Oricum zilele de recuperare sau spitalizare nu sunt aceleasi cu zilele de ingrijiri medicale din C.M.L. Ref. la prevedererile legale despre care ati facut precizare, nu vor fi publicate oficial nici in viitorul apropiat in noile prevederi legale modificate. Exista un ghid al punctelor traumatice publicat anul trecut, dar nu este oficial. Estimativ era 1 punct traumatic =5 zile I.M. Ref. la auto dvs. dosarul de dauna nu va putea fi avizat corespunzator pana nu soseste "Anexa 2 " de la Pol.
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2018
Diana Cioroiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza medico-legala falsa Mariana Ploiesti Mariana Ploiesti In anul 2006 am fost victima unui accident rutier ca pieton cand mi-a fost fracturat genuchiul stang si umarul stang (fractura peroneu cu articulatii distruse ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca persoane vatamate iulian2015 iulian2015 recent am avut un accident auto , persoana implicata nu a oprit la semnul STOP si mi-a distrus autoturismul , mai mult am fost nevoit sa stau cu mana ... (vezi toată discuția)
-ce acopera rca in caz de accident? cristi_afrim cristi_afrim - am avut joi 08/09/2011 un accident cu baiatul ,din accident a rezultat ca nefiind vinovat,( dar ca de obicei cei nevinovati au de suferit mai mult ),are un ... (vezi toată discuția)