avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale urmari dizolvare societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

urmari dizolvare societate

Am o intrebare,
o societate comerciala dizolvata de registrul comertului pe motiv ca a expirat contractul de comodat pt sediul social....si care se afla in proces de recuperare de debite in calitate de creditor, poate continua sa recupereze acesti bani?
Cel mai recent răspuns: alberto_e60 , utilizator 20:02, 1 Octombrie 2010
Dizolvarea in cazul dvs. este una judiciara si reprezinta o stare a societatii indreptata spre lichidare-radiere din registrul comertului daca nu depuneti diligentele pentru a o salva. Deci trebuie sa va ganditi ce doriti sa faceti in primul rand...desemnati un lichidator care se va ocupa el de recuperarea debitelor sau salvati societatea si puteti sa va recuperati debitele prin metodele clasice.
Sigur, poate continua recuperarea debitelor ca si pina acum.
DAR, nu in nume propriu, ci doar prin LICHIDATOR.

Exemplu:
sentinta civila nr. 2171 din 4 septembrie 2003 Judecatoria Buftea
"Dizolvarea constituie un mod de incetare a persoanei juridice potrivit art. 40 din Decretul 31/1954 avand ca efect intrarea in lichidare potrivit art. 51 din acelasi act normativ.
Asadar, efectul esential al dizolvarii este lichidarea persoanei juridice, la finalizarea careia persoana juridica respectiva a incetat, moment in care inceteaza atat capacitatea de folosinta, cat si capacitatea de exercitiu; insa, pe durata lichidarii, persoana juridica are o capacitate de folosinta limitata la aptitudinea de a avea drepturile si obligatiile necesare realizarii activului si platii pasivului, iar capacitatea de exercitiu, a persoanei juridice aflata in lichidare, se realizeaza prin intermediul lichidatorilor.

Capacitatea procesuala de folosinta consta in aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii in plan procesual, incetand la data incetarii persoanei juridice insasi.
Capacitatea procesuala de exercitiu consta in aptitudinea persoanei juridice de a-si valorifica singura drepturile procedurale si de a-si indeplini singura obligatiile procedurale, deci de a sta in judecata .

In raport cu cele aratate, rezulta ca, la data introducerii actiunii, reclamanta, dizolvata judiciar, era lipsita de capacitate procesuala de exercitiu, neputand sta in judecata in nume propriu."

Alberto Kurtyan
multumesc mult pentru raspunsuri
cesioneaza creanta sau creantele . este cel mai rapid, sigur si ieftin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea absoluta incalcarea calitatii procesuale aidu aidu art. 176 alin. 1 prevede ca Nulitatea nu este condiţionată de existenţa unei vătămări în cazul încălcării dispoziţiilor legale referitoare la: 1. ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale pasive, in sentinta definitiva si irevocabila? nicusorilinca nicusorilinca buna seara intr-o sentinta definitiva si irevocabila, in care pe fond si apoi pe recurs a existat o lipsa a calitatii procesuale pasive, a paratei(a raspuns ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitatii procesuale active sucursala Monica Baiceanu Monica Baiceanu Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art ... (vezi toată discuția)