art. 176 alin. 1 prevede ca Nulitatea nu este condiţionată de existenţa unei vătămări în cazul încălcării dispoziţiilor legale referitoare la: 1. capacitatea procesuală;
Se extinde nulitatea si in cazul ca, de exemplu, instanta ia o hotarare impotriva cuiva care nu are CALITATE procesuala in cauza respectiva?
Imi pare ca, pentru ca sa se poata pune problema ca o parte sa aiba capacitate procesuala... este necesar ca mai intai sa aiba calitate procesuala :)
E tocmai invers: pentru a avea calitate procesuala, o parte trebuie sa aiba capacitate procesuala.
Capacitatea procesuală de folosinţă reprezintă aptitudinea generală şi abstractă a persoanei fizice sau juridice de a avea drepturi şi obligaţii de natură procesuală iar capacitatea procesuală de exerciţiu reprezintă capacitatea persoanei de a sta în judecată (adică aptitudinea unei persoane de a-şi exercita şi de a-şi executa singură drepturile şi, respectiv, obligaţiile procedurale).
Da, sunt absolut de acord ca, dpdv al persoanelor codului civil, ca un subiect de drept sa poata savarsi acte civile, in temeiul carora sa dobandeasca o eventuala calitate procesuala... evident ca mai intainte trebuie sa fi avut capacitate de exercitiu/folosinta, ca sa poata savarsi acele acte civile.
Insa dilema mea priveste procedura civila: a fost data o hotarare impotriva mea, fara ca eu sa am calitate procesuala in acea cauza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pare de la o posta incalcarea normelor de ordine publica... dar care?!
Ce nulitate trebuie ca eu sa invoc?