avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... care sunt situatiile in care unui angajat nu i se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

care sunt situatiile in care unui angajat nu i se poate plati concediul medical?

am un amic care a avut un accident de munca si i sa oferit un concediu medical cam de 21 de zile a avut interventia chirurgicala a fost internat cateva zile si restul trebuie sa le stea acasa externarea si medicalul i s-au dat nu cand a fost externat ci la doua zile dupa.Angajatorii i-au spus ca deoarece exista o neconcordanta intre datele in care scrie cand a fost externat si cele de pe medical sau cam asa ceva nu inteleg prea bine la ce se refera ei si ca de pe data cand a suferit interventia adica 18.09 pana la sfarsitul lunii nu i se va platii medicalul.pe biletul de iesire din spital scrie ca a venit pe data de 18 si a iesit pe 19 iar pe prima parte de medical prima foaie (cat a fost internat) are concediu de pe 18 pana pe 19 mai are o foaie de medical de la data de 20 pana la sfarsitul lunii si cealalta foaie de medicale e cea cu zilele de pe urmatoarea luna, externarea a fost acordata pe 23 si medicalele la fel.In fine eu nu inteleg prea bine care e neconcordanta si care a fost greseala medicilor in modul in care au fost trecute datele pe medical sper ca nu am zapacit pe nimeni mai mult ideea e ca nu inteleg de ce sa nu i se plateasca medicalul atatea zile ce legatura are angajatul cu o posibila eroare de date facuta de catre medici ???Tin sa precizez ca aceste lucruri ii sunt spuse de catre cei de la resurse umane si invoca oug 158/2005 au trebuit sa se certe chiar cu medici ca sa ii schimbe datele de pe medical.Rugamintea mea este ca as vrea sa il ajut in ce conditii nu i se pate acorda medicalul mai ales atatea zile este legal asa ceva in conditiile in care el cotizeaza la sanatate ca in legea aia eu nu am vazut sa scrie asa ceva , vreau sa stiu de la cineva avizat in ce conditii si de ce nu ii se poate plati unui angajat medicalul sau o parte din el !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:27, 30 Septembrie 2010
Sa nu i se plateasca medicalul este exclus, sunt obligati de lege sa plateasca daca angajatul indeplineste conditiile legale.
Daca totusi refuza mergeti si faceti reclamatie la inspectia muncii, cereti in scris refuzul platii medicalului de la angajator.
In intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate.
angajatorii se refera la OUg 158/2005 art 47 daca nu ma insel, in care scrie ca medicul curant trebuie sa elibereze medicalul si fisa de externare la data in care pacientul este externat si nu la 3 zile dupa externare, cum sa intamplat, a fost o greseala a medicilor s-a rezolvat in final caci medicii si-au dat seama si au modificat data asa cum trebuia sa fie trecuta .Insa eu tot nu inteleg ce legatura avea angajatul cu o posibila eroare a medicului, de ce sa nu i se plateasca medicalul?
Certificatul de concediu medical are valoare unui OP, cazurile justificate de refuz la plata vi le a enumerat freeelis, si din cele relatate se pare ca a fost eliberat retroactiv. Angajatorul trebuie sa si motiveze insa refuzul, daca a corectat medicul si acum este conform si se mai inscrie in termenul de plata se poate depune linistit.
Christyne a scris:

Insa eu tot nu inteleg ce legatura avea angajatul cu o posibila eroare a medicului, de ce sa nu i se plateasca medicalul?


1. Angajatul nu are nici o vina dar el este beneficiarul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca si trebuie sa verifice si el certificatele medicale pe care le duce pentru plata.
2. Angajatorul nu poate plati un act intocmit incorect pentru ca nu va putea incasa banii de la Casa de Sanatate.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - lipsa aviz medic expert AnnaM AnnaM Buna ziua, Am primit un concediu medical emis de catre medicul de familie, insa lipseste avizul medicului expert (mentionez ca salariatul a prezentat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Andileontin Andileontin Ce se intampla in cazul in care ordonatorul principal de credite nu doreste sa vizeze certificatul de concediu medical?am avut 5 zile de cm si este inregistrat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical belami958 belami958 Buna ziua, avem o angajata din data de 19.10.2018, este gravida, in data de 12.02.2018 intra in concediu medical cu cod indemnizatie 01, in data de 21.02.2019 ... (vezi toată discuția)