avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta

Buna ziua ,

Am cateva intrebari legate de un "angajament de confidentialitate" pe care seful meu mi l-a trantit pe masa acum 2 zile.

Sunt 2-3 articole din acest act care m-au pus pe ganduri si as dori o parere competenta vizavi de legalitatea acestuia:


citez:

1. Salariatul se obliga sa nu isi ofere serviciile unui concurent al Angajatorului si sa nu accepte o asemenea oferta , pe intreg teritoriul Romaniei , pe perioada derularii contractului individual de munca , precum si pe o perioada de x ani , de la data incetarii contractului individual de munca , indiferent de motiv.

Intrebarea mea este : care este limita de ani legala pe care o poate impune ?

2.In cazul in care Salariatul nu respecta obligatiile asumate prin prezentul "Angajament" , pentru nerespectarea oricareia din clauzele x,y,z , atunci Salariatul va plati Angajatoruklui , cu titlu de daune interese prestabilite , suma de xxxxx euro.

Este legal asa ceva? Cat este suma pe care o poate impune?


In acest act se mai specifica , mai subtil ce-i drept , relatiile apropiate si individuale ale salariatului cu alte persoane , care nu au voie sa se angajeze in raporturi directe/indirecte cu oricare dintre furnizorii sau clientii Angajatorului , pe o perioada de x ani

Este legal?



Daca are cineva un model , as fi recunoscator.


Va multumesc pentru raspunsuri ,

Bogdan F.
Cel mai recent răspuns: yozefina , utilizator 10:51, 7 Martie 2012
Buna ziua,
Intr-o oarecare masura este legal, intrucat raportul juridic de munca este unul intuitu personae, bazat pe increderea reciproca a partilor. Increderii manifestate de angajator, trebuie sa-i corespunda o obligatie de fidelitate a salariatului.
- punctul 1 este adesea intalnit in contractele individuale de munca, fiind reglementat de art. 39 alin. 2 codul muncii, (2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu.

Art. 270. [răspunderea salariatului]
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Art. 20. [clauzele speciale ale contractului individual de muncă]
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Art. 22. [prelungirea efectelor clauzei de neconcurenţă]
(1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 56 lit. d), f), g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Art. 26. [clauza de confidenţialitate]
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.



dupa cum a citat colega din lege, clauza de neconcurenta poate opera maximum 2 ani de la incetarea CIM si trebuie neaparat sa primiti o remuneratie lunara distincta de salariu pentru aceasta. din practica, de regula sumele exorbitante sunt diminuate de instante in cazul unui proces.
uneori se mai practica si oferirea unei sume pentru neconcurenta abia la incetarea CIM....nu e tocmai legal
Ok , deci e vorba de 2 ani si nu 3 , cum scrie in contract.

Nu m-am lamurit despre suma , este legal sa ceara atat de mult?

In acelasi timp , am inteles ca daca eu plec de la firma respectiva ( imi dau demisia/sunt concediat ) iar firma nu plateste indemnizatia timp de o luna , timp in care eu nu ma angajez la concurenta ci in cu totul alt domeniu , clauza de neconcurenta nu mai e valabila. Este adevarat?

De asemenea , legea spune ca trebuie stipulati toti furnizorii/clientii/partenerii care reprezinta concurenta angajatorului , precum si cuantumul indemnizatiei , altfel clauza nu este valida.
La mine in act nu scrie absolut nimic despre asta , sunt 18 articole in care SALARIATUL se obliga si 0 in care Angajatorul se obliga.
suma se presupune ca are legatura cu daunele ce le-ati produce daca ati lucra la un concurent real al firmei

clauza de neconcurenta e valabila doar pt domeniul prestat la societatea care a instituit aceasta clauza, nu si pentru alte domenii, pt ca altfel v-ar fi fost ingradit dreptul la munca

cereti ca forma actului sa respecte legea, altfel clauza este nula
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Alina Tabara, Consilier juridic
Sa explic putin situatia : firma la care lucrez eu are mari probleme , nu financiare .
Probabilitatea ca eu sa plec la una din firmele concurente in urmatoarele 2-3 luni este destul de mare , motiv pentru care am deschis acest topic.
Daca eu imi dau demisia , cum ramane cu clauza de neconcurenta , se mai plateste indemnizatia , se mai aplica?
Dar daca sunt concediat pe diferite motive , din pacate sunt multe ( nerespectarea ROI , reorganizarea postului , etc ) , firma este obligata sa-mi plateasca , pe langa somaj si indemnizatia aceasta? Ramane clauza in picioare?


Multumesc pentru raspunsuri , m-au ajutat sa inteleg mult mai bine problema.

Alte discuții în legătură

Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract confidentialitate iza_eli2013 iza_eli2013 Buna ziua , am o patiserie cu covrigarie in Braila si am o problema , in momentul cand imi pleaca un angajat imi vinde ori retele unde se angajeaza ori ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta Ayana1 Ayana1 Puteti, va rog, sa ma ajutati cu un raspuns privitor la clauza de neconcurenta stipulata in contractul individual de munca? Stiu ca: Angajatul poate fi ... (vezi toată discuția)