Voi lansa un site prin intermediul caruia atat persoanele juridice cat si persoanele fizice vor putea sa-si promoveze serviciile, in schimbul unei taxe anuale. Plata se va face prin OP.
Pentru persoane juridice, evident, voi emite facturi. Inca nu stiu cum sa procedez pentru persoane fizice.
As vrea sa stiu daca este legal sa emit factura direct de pe site, fara sa o mai trimit fizic, prin posta.
Dupa ce un utilizator se inscrie pe site, se emite automat o proforma pe baza careia va trebui sa faca plata, in termen de 5 zile. Dupa ce am confirmarea platii, ii activez contul.
As putea sa fac sa se emita automat si factura, in momentul activarii contului, astfel incat utilizatorul sa o poata descarca sau printa direct de pe site. Evident, de pe factura va lipsi semnatura si stampila.
Nu stiu insa daca este legal sa emiti facturi fara semnatura si stampila.
da, este legal , daca respectati cerintele art 155 din codul fiscal
In acest caz nu putem vorbi totusi de factura electronica, pentru ca prin factura electronica se intelege acel document semnat cu semnatura electronica
Este de fapt o factura normala , si poate fi emisa asa cum ati spus pentru ca semnatura si stamplila nu sunt obligatorii .
Dar va trebui ca exemplarul trimis clientului sa fie numerotat cu 1 sau original, iar la contabilitatea dvs exemplarul 2 ( sau copie) va fi listat si arhivat , cf normelor contabile.
Cititi art 155 din cod si normele lui de aplicare .
Unii utilizatori care se vor inscrie pe site vor fi persoane fizice. Dupa ce se inscriu pe site, vor face plata prin OP. Nu stiu cum sa justific banii care intra in contul firmei deoarece stiu ca nu pot emite facturi pentru persoane fizice si nici chitanta nu pot sa dau fara factura si fara sa primesc bani cash.
Totul se va face prin intermediul site-ului. Nu voi avea contact direct cu clientii.
Aveti idee daca trebuie sa inchei un contract cu fiecare client? Sau se poate considera contract acceptarea termenilor si conditiilor impuse de site?
Daca trebuie sa inchei un contract cu fiecare, practic, va costa mai mult trimiterea contractului si inapoierea lui, decat taxa anuala de publicitate pe site.
Va fi un site de turism. Proprietarii de unitati de cazare, PJ sau PF, isi vor putea afisa unitatea de cazare pe site, in schimbul unei taxe anuale.
inteleg astfel :
Firma dvs , srl, va presta servicii unor :
a)persoane juridice
b) persoane fizice autorizate
in domeniul promovarii turismului, prin intermediul unui site .
Site-ul va trebui sa aiba neaparat un model de contract , sau cum spuneti , acea zona de "termeni si conditii "
De asemenea, va trebui sa contina datele complete ale firmei dvs conform :
Art. 74 din legea 31/90
(1) In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.
(3) In documentele prevazute la alin. (1), daca acestea provin de la o societate cu raspundere limitata, se va mentiona si capitalul social, iar daca ele provin de la o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni, se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.
(4) In situatia in care documentele prevazute la alin. (1) sunt emise de o sucursala, acestea trebuie sa mentioneze si oficiul registrului comertului la care a fost inregistrata sucursala si numarul ei de inregistrare.
(5) Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.
Sanctiunile sunt foarte mari pentru nerespectarea acestui articol ( (1) Incalcarea prevederilor art. 74 constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.)
Apoi veti emite o proforma . Trebuie sa stiti ca proforma nu este document justificativ in contabilitate .
E de inteles insa rostul ei, pentru ca certitudinea incasarii este scazuta .
In baza proforma , clientul face plata , in contul bancar al societatii .
Imediat, societatea dvs va emite factura fiscala , conform art 155 de care va spuneam mai sus .
Nu cred ca clientii dvs vor fi persoane fizice , pentru ca nu au cum detine/administra/obtine venituri daca activitatea turistica pe care o fac nu este autorizata .
Factura proforma
eugen2002
buna ziua,
ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu emiterea,continutul,inregistrarea respectiv plata unei facturi proforme?exista conditii speciale ... (vezi toată discuția)