avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura proforma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura proforma

buna ziua,
ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu emiterea,continutul,inregistrarea respectiv plata unei facturi proforme?exista conditii speciale privind natura celor ce se inregistreaza intr-o asemenea factura?este recunoscuta ca document justificativ?(in codul fiscal eu nu am gasit )
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FloFP , utilizator 17:43, 2 August 2013
Asa este . In codul fiscal nu avem reglementare si nici in omef 3512 , acela cu documentele financiare . Prin urmare , proforma cu are calitate de document justificativ . Se utilizeaza , insa, si in cazul in care este achitata , ar trebui sa fie urmata imediat de o factura fiscala de avans ( daca desigur , plata reprezinta un avans )sau de o factura fiscala finala , reglementata ca forma de art 155 CF .
Factura proforma este o modalitate de instiintare asupra valorii unui serviciu si nu este act justificativ.

Se practica in special in comertul online, dar nu numai, pe baza acestei proforme se fac plati in avans, in conditii de incredere deplina in emitatorul acesteia.
Un exemplu este la cumpararea certificatului de semnatura electronica, cand vanzatorul emite o factura proforma pe care o achiti la banca si cu dovada achitarii ei, impreuna cu alte documente, te prezinti la sediu pentru a depune aceste documente in vederea achizitionarii pachetului de certificat semnatura electronica, in care se gaseste si factura adevarata a costului serviciului identica cu cea din proforma si care iti vine acasa peste 1-2 saptamani.

Asadar proforma doar informeaza, nu constituie in niciun fel act contabil justificativ.
deci sa inteleg urmatoarele:
-eu emit o factura proforma catre un client
-atat eu cat si clientul nu ne inregistram cu ea in contabilitate(fiind document de informare)
-daca clientul plateste o parte din valoarea facturii,eu imediat (ce inseamna? o zi?)ii trimit o factura fiscala de aceeasi valoare cu cea platita
-daca o plateste toata,eu emit factura de valoara intreaga
-eu sunt platitor de TVA si clientul la fel,se trece si valoare TVA-ului in factura proforma?
-ce sa intampla daca dupa un termen de 15 zile din urmatoarea luna clientul nu plateste nimic din valoarea facturii proforme?

va multumesc inca o data si scuzati-mi intrebarile,dar e ceva nou pt mine si......mai am mult de invatat
Daca clientul plateste o parte din proforma, ii trimiteti o factura de avans iar daca plateste tot, factura finala.
Da, in proforma se trece si tva-ul.
Nu se intampla nimic, daca nu plateste nu-i efectuati serviciile sau nu-i trimiteti marfa respectiva, dupa caz.
Rog lamurire. in factura proforma de avans se trece la descriere produs/serviciu, valoarea totala a bunului SAU trebuie facute 2 facturi proforme una pe valoare intreaga si una pe valoare % pentru plata avans ? Prin acest document informez clientul de valoare bun cat si suma plata avans. Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura de avans niko 94 niko 94 Buna ziua, Avem o factura proforma, avans utilaje in 22.02.10, plata se face in 23.02.10 iar factura vine in 25.02.10.Cum se inreg. in conta: 1.plata av in ... (vezi toată discuția)
Curs valutar la factura proforma iuliaiulia01 iuliaiulia01 Daca emit o proforma, la cursul din ziua emiterii si clientul imi plateste peste 3 zile, eu cand ii facturez factura fiscala, pastrez cursul de pe proforma sau ... (vezi toată discuția)
Factura electronica turcalexandra turcalexandra Va rog sa ma lamuriti care sunt de fapt facturile electronice Sunt furnizori de servicii, ca mi trimit prin email o factura in excel si spun ca nu e nevoie sa ... (vezi toată discuția)