Daca emit o proforma, la cursul din ziua emiterii si clientul imi plateste peste 3 zile, eu cand ii facturez factura fiscala, pastrez cursul de pe proforma sau cel din ziua emiterii? Exista o referire in codul fiscal?
Factura proforma este intocmita,de cele mai multe ori,in vederea platii anticipate a bunurilor,deci in avans. Odata platite,la data emiterii facturii fiscale,trebuie pastrata aceeasi valoare din proforma.
Asa as zice si eu, dar de regula in facturile fiscale cursul ar trebui sa fie cel anterior zilei in care se face factura, daca nu e stipulat altfel intr-un contract. Proforma nefiind un document contabil, practic fara niico insemnatate, nu stiu cum e corect
Dacă cel care a primit o factură „pro forma” se hotărăşte să achiziţioneze produsele oferite , el va putea plăti o asemenea factură cu condiţia:
1) livrării bunurilor şi/sau a prestării serviciilor înscrise în aceasta, şi
2) a emiterii unei facturi fiscale/comerciale, aceasta fiind adevărata factură admisă de lege în baza căreia se poate cere/efectua plata mărfurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate.
Efectuarea plăţii de către cel care a primit o factură „pro forma” reprezintă un accept de începere şi de derulare a tranzacţiei comerciale, finalizat (a) cu livrarea de bunuri şi/sau prestarea de servicii, şi (b) cu întocmirea documentelor finale, după cum convin părţile implicate.
Aşa după cum ati arătat, factura pro forma nu este un document justificativ de înregistrare în contabilitate, în nicio condiţie şi sub nicio formă, nici în contabilitatea celui care a emiso, nici în contabilitatea celui care a primit-o.
Notele contabile se întocmesc numai pe baza situaţiilor de lucrări, a proceselor verbale sau a altor documente care atestă livrarea produselor, executarea lucrărilor şi/sau prestarea serviciilor respective, şi nu pe baza unei facturi pro forma primită. Daca dupa emiterea facturii fiscale valoarea este semnificativ mai mare decat cea din proforma incasata si clientul nu mai plateste diferenta ? Ajungeti la litigii inutile. Cel mai bine ar fi ca in contractul incheiat intre parti sa se specifice faptul ca,dupa emiterea si incasarea intr-un termen rezonabil a proformei,factura fiscala sa fie de aceeasi valoare.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.