avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... ART 1111 COD CIVIL!!!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

ART 1111 COD CIVIL!!!

Am o nelamurire legata de interpretarea art.1111 C civ. In cazul in care am de recuperat o datorie, neachitata la scadenta si deci careia, conform contractului i se adauga penalitati de intarziere, daca debitoarea face o plata partiala, aceasta plata, pot sa o imput, conform prevederilor art.1111 Cod civil mai intai pe penalitati, astfel incat debitul principal sa nu il consider inca achitat si sa calculez penalitatile mai departe?
sau art.1111 C civ se refera strict la imprumutul cu dobanda? nu si la creante neincasate pentru care aplic penalitati?
Cel mai recent răspuns: xm , utilizator 16:05, 30 Septembrie 2010
In sistemul bancar, ordinea de recuperare a datoriilor este intai a dobanzilor cu vechimea la restanta cea mai mare, spre dobanda curenta, apoi principalul restant cu vechimea cea mai mare pana la principalul curent. Asadar, din suma ce va va fi achitata, puteti socoti ca ati incasat datoria restanta in ordinea pe care v-am expus-o. Acest algoritm de plata a datoriilor restante este reglementat de BNR si bineinteles ca, nu intra in contradictie cu prevederile C civ.
Buna ziua,

Enuntul Art. 1111 c.civ. este destul de clar, in opinia mea,
"Debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobinda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamintul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobinzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobinda, se imputa mai intii asupra dobinzii. (C. civ. 1588)."
In pricipiu, suma incasata se scade din penalitati.
nu puteti face aplicarea art 1111 din codul civil in modul in care ati relatat dvs.
poate imi explicati de ce, atat timp cat acest principiu se aplica de la civil, comercial, administrativ .... poate aveti o alta logica de interpretare a dispozitiilor
sau apreciati ca se aplica strict la contractele civile purtatoare de dobanda sau rendita?
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Oana Mitran-costache, Avocat

Alte discuții în legătură

Cerere executare silita-factura telefonie mobila VIOAXI VIOAXI Buna seara, In anul 2007 octombrie am avut un litigiu cu o firma de telefonie mobila,reclamand valoarea mare a facturii la acea vreme.Le-am cerut explicatii ... (vezi toată discuția)
Penalitati retroactive intretinere danacucamelii danacucamelii Buna seara, ma vad nevoita sa apelez la ajutorul dv. prin intermediul acestui forum;locuiesc intr-o garsoniera de 36 mp de cativa ani;am inregistrat restante ... (vezi toată discuția)
Art 1111 cod civil cristinaaaaaa cristinaaaaaa in cazul in care se face actiune in instanta pentru recuperarea unei datorii, producatoare de penalitati, iar debitoarea face plati partiale, este posibil ca ... (vezi toată discuția)