Am o nelamurire legata de interpretarea art.1111 C civ. In cazul in care am de recuperat o datorie, neachitata la scadenta si deci careia, conform contractului i se adauga penalitati de intarziere, daca debitoarea face o plata partiala, aceasta plata, pot sa o imput, conform prevederilor art.1111 Cod civil mai intai pe penalitati, astfel incat debitul principal sa nu il consider inca achitat si sa calculez penalitatile mai departe?
sau art.1111 C civ se refera strict la imprumutul cu dobanda? nu si la creante neincasate pentru care aplic penalitati?
In sistemul bancar, ordinea de recuperare a datoriilor este intai a dobanzilor cu vechimea la restanta cea mai mare, spre dobanda curenta, apoi principalul restant cu vechimea cea mai mare pana la principalul curent. Asadar, din suma ce va va fi achitata, puteti socoti ca ati incasat datoria restanta in ordinea pe care v-am expus-o. Acest algoritm de plata a datoriilor restante este reglementat de BNR si bineinteles ca, nu intra in contradictie cu prevederile C civ.
Enuntul Art. 1111 c.civ. este destul de clar, in opinia mea,
"Debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobinda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamintul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobinzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobinda, se imputa mai intii asupra dobinzii. (C. civ. 1588)."
In pricipiu, suma incasata se scade din penalitati.
poate imi explicati de ce, atat timp cat acest principiu se aplica de la civil, comercial, administrativ .... poate aveti o alta logica de interpretare a dispozitiilor