@ Elga
1) Referitor la procent. CORECT. Maxim in Lgeea 230/2007 este 0.2% Scuze, ma grabeam si am scris gresit. DAR : Normal acesta este de 0,03% conform ultimei modificari a Codului Fiscal. Cand exista conflict intre legi, Codul fiscal are prioritate in fata altor legi. Am facut un tabel cu evolutia procentelor de penalizare in timp dar nu stiu daca il pot posta aici. In niciun an procentul nu a fost 0,2 %. Numai Legea 230/2007 l-a prevazut si il prevede abuziv si nimeni nu face nimic. Oricum pt procentul de 0,3% - ca baza legala - a se vedea O.UG. 8/2014 publicat in M.O. 151/28.02.2014.
Tabelul l-am incarcat la documente utile, aici :
www.avocatnet.ro/content/con...
2) Referitor la nulitatea procentului de penalizare, daca va aduceti aminte, am mai abordat acest subiect anterior si am spus ca voi mai reveni cu detalii, dar nu am mai reusit. Postez acum ceva pentru analiza de catre dvs si colegi, si astept schimb de pareri avizate.
________________________________________________________________________
O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, publicată în Monitorul Oficial nr. 607 din 29.08.2011, si actualizată prin Rectificare Monitorul Oficial 694/30.09.2011.
_______________________________________________________________________
CAPITOLUL I - Dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti
Art. 1 - (1) - Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.
(3) - Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.
(4) - Dacă nu se precizează altfel, termenul dobândă din prezenta ordonanţă priveşte atât dobânda remuneratorie, cât şi dobânda penalizatoare.
(5) - Prin dobândă se înţelege nu numai sumele socotite în bani cu acest titlu, ci şi alte prestaţii, sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obligă drept echivalent al folosinţei capitalului.
Art. 3 - (2) - Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
(4) - Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.
Art. 5 - (1 ) În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
(2)-Orice clauză prin care se încalcă dispoziţiile alin. (1) este NULA DE DREPT. În acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.
Sursa:
[ link extern ]
=//=
Conform Circularei nr. 7 din 4.02.2014 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, publicata in Monitorul Oficial, Partea I 90 5.02.2014, cu intrare in vigoare de la 5.02.2014, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 3,50% pe an.
Sursa :
[ link extern ]
Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.
Concluzii fata de aceste texte de lege :
Referitor la procentul de penalizare de 0,2 % pe fiecare zi de intarziere, stabilit prin Legea 230/2007 :
• Prin aplicarea procentului de penalizare de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere se ajunge la o valoare a penalitatilor care ajung la procentul de 73 % pe an, ( 0,2% x 365 zile ) procent pe care nicio institutie bancara nu il aplica.
• Valoarea procentului de penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, INCALCA prevederile art. 5 alineatul 1 din O.G. 13/2011, depasind cu mai mult de 50% pe an nivelul dobanzii de referinta stabilite de B.N.R. prin Circulara nr. 7/04.02.2014, care este in valoare de 3,50% pe an.
• Valoarea procentului de penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, INCALCA prevederile Circularei nr. 7 din 4.02.2014 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, prin care s-a stabilit ca nivelul ratei dobanzii de referinta este de 3,50% pe an.
• Prin raportare la INCALCARILE art. 5 alin 1, coroborat cu cele ale Circularei nr. 7 a B.N.R. din 04.02.2014, se poate face aplicarea prevederilor art. 5 alin 2 din O.G. 13/2011, care stipuleaza ca :
“Orice clauză prin care se încalcă dispoziţiile alin. (1) este NULA DE DREPT. In acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.
• In acest caz, era indicata revizuirea Legii 230/2007 si actualizarea acesteia in lumina noilor prevederi legale aplicabile, dar cineva NU doreste asa ceva in mod intentionat existand un scop clar sa aduca oamenii in strada.
Cum NU s-a procedat de aceasta maniera, procentul de penalizare de 0,2 % prevazut in Legea nr. 230/2007 ESTE LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA.
3) Referitor la reducerea penalizarilor - act normativ
a) Conform art. XI alin 1 litera a din Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale publicat in Monitorul Oficial 707/06.10.2011 :
“ Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31.12.2011”.
Conform art. XI alineatul 3 : “ In cazul prevazut la alineatul 1 se desfiinteaza total, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac, actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale, stinse potrivit alin. 1.
Din cate imi amintesc exista si completare in acest act normativ referitor la perioadele viitoare....Eu am invocat acest act normativ la executorul judecatoresc in anul 2013 si nu m-a executat pentru penalizari calculate ilegal si stabilite tot ilegal intr-un baza unui titlu executor = hotarare judecatoreasca definitiva.
b) Legea 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20 iulie 2010
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
\"Art. 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari.\"
Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Informatia a fost publica. Vedeti aici:
[ link extern ]