avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati retroactive intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati retroactive intretinere

Buna seara, ma vad nevoita sa apelez la ajutorul dv. prin intermediul acestui forum;locuiesc intr-o garsoniera de 36 mp de cativa ani;am inregistrat restante la intretinere, restante a caror valoare nu a depasit suma de 500 lei ;cum?simplu.pt. ca am platit pe fiecare luna cate un pic din restanta, adica 200-300 lei, dar nu am reusit sa platesc in asa fel incat sa fiu la zi, avand doi copii minori si sotul fara servici; astfel ca daca o luna nu am platit nimic, luna viitoare plateam 200-300 lei, in fiecare luna se afisa din nou, se punea penalizare si tot asa;de exemplu, la o restanta afisata de 430 lei, penalizarea a fost in jur de 36 lei, intretinerea la zi a fost 73 lei si tot asa;mentionez ca pe fiecare luna in rubrica restanta se afisa restanta plus penalizarea care varia in functie de suma restanta , se adunau si apoi total restanta, adica restanta plus penalizare, cred ca se intelege destul de bine cevreau sa spun
am achitat in luna aprilie 400 lei din restanta de 470 lei
in luna mai tabelul a fost :restanta 143 + penalizare =173; in luna mai nu am platit nimic;
in luna iunie tabelul a fost:
total restanta 266 lei adica;restanta 247 + penalizare 19 lei+ intretinere pe mai 73 lei
fiind de buna credinta, nu am contestat niciodata valorile inscrise pe acel tabel
pe 11.06.2014 am mai achitat 100 lei din valoarea restantei. mentionez ca valorile penalizatoare pt, restanta s-au afisat intotdeauna pe tabel si s-au adunat luna de luna la valoarea restantei; cand m-am dus sa platesc pe 11.06 doamna de la administratie mi-a zis ca va recalcula penalitatile la intretinere, deoarece mereu sunt probleme cu cei de la compania de apa, si fel si fel de probleme, mereu cu apa. cateva apartamente fiind debransate de la reteaua de apa; mentionez ca apa este contorizata individual, cat consum atata platesc, sau cel putin asa cred
asta seara venind de la servici hai sa trec pe cutia postala si pe la tabel, si ce sa vezi?afisul initial schimbat , si niste sume uriase afisate in dreptul fiecarui apartament restant, la o suma de 7300 lei restanta . penalizare 6220 lei?pai de unde scoate omul ala banii aia daca nu a putut sa isi plateasca intretinerea?
la suma de 92 lei restanta, la o garsoniera nelocuita de 2 ani, penalizare 57 lei;
la mine ghici cum/?restanta direct 266 lei, fara a mai fi mentionata penalizarea de 19 lei, si penalizare 398 lei?pai cum asa daca penalizarile au fost trecute direct in total restanta/?eu as zice ca este demn de chemat televiziunea, nu?
in cutia postala am gasit un plic cu o somatie de achitare a restantei cu titlu executoriu, nu asa oricum cu termen de plata de 15 zile, adica daca nu platesc suma de 773, 20 lei ma executa silit
am anexe atasate in plic, niste tabele de calcul a penalitatilor si dobanzi inca din 2011, adica toate calculate retroactiv, dobanda de 0.04%*184 zile, penalitati de 15%, oricum nu inteleg nimic, nu am avut intarziere de 184 zile sau 250 zile cum reiese din aceste tabele, pt. ca am platit, cu restante, dar penalizarile au fost in jur de 25 lei pe luna, adunate la restante si incluse in total restanta; va rog frumos ajutati-ma ca nu stiu de unde sa incep, mai am chitante si din 2008-2009 dar imi lipsesc o mare parte din ele, am cateva chitante din 2013 si cele din 2014 , va rog ajutati-ma, va multumesc anticipat
Buna seara.
In termenul de 15 zile de plata apelati la medierea conflictului printr-un mediator autorizat si in cadrul procedurii de mediere puteti cere copii administratiei dupa chitantele de plata ,calculul penalitatilor pentru zilelel de intarzierea platii .
Exista posibilitatea ca unele sume restante sa fie prescrise dar este bine sa nu ajungeti la executare pentru ca aceste costuri le suportati tot dvs.
Cu respect,Alexa...
Doamna.

1) Titlu executor nu puteti avea. Titlu executor inseamna sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata de o instanta de judecata in urma unui proces. Un proces nu se poate judeca in lipsa dvs.

2) Procentul de penalizare stabilit de Legea 230/2007 referitoare la asociatiile de proprietari este de 0,02% pe zi, nicidecum 0,04% cat aveti dvs utilizat, iar pt aceasta procentul trebuie sa fie stabilit prin proces verbal si aprobat de adunarea generala a locatarilor.

3) Orice procent mai mare aplicat va determina un debit inexistent, fiind lovit de nulitate absoluta.

4) Daca nu aveti loc de munca sau aveti venituri sub 1.000 lei adresati-va primariei pt obtinerea unei scaderi la cotele de intretinere plus scutirea integrala de penalizari.

5) Orice datorie se prescrie in termen de 3 ani. Este ilegal sa vi se stabileasca acum penalizari sau alte debite din anul 2011....Cel mult se pot stabili datorii incepand cu iunie 2011.Tot ce este dinainte de iunie 2011 sunt sume prescrise, daca nu ati primit pana acum anterior nicio somatie de la asociatia de proprietari pentru a o achita.

Ce trebuie sa faceti :

1. Contestati debitul la asociatie si precizati in scris ca nu veti achita sume nedatorate sau prescrise
2. Adresa la asociatia de proprietari prin care sa solicitati modul de calcul al sumelor din lista,
al penalizarilor si documente aferente.
3. Chemati primaria sa verifice aspectele
4. Toate sumele pe care le achitati de acum in colo, achitati-le la posta, prin mandat postal, sau prin virament bancar daca aveti posibilitatea, direct in contul asociatiei de proprietari si mentionati expres pe document e achitati. Conform legii aveti posibilitatea sa achitati numai debitul la intretinere daca nu aveti bani, iar asociatia este obligata sa opereze strict numai ce este scris pe documentul de plata, nu ce vrea.
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Krissia ., Alte profesii
@Krissia

2. Procentul maxim este 0.2%.....nu 0.02%. Daca nu ma credeti, deschideti Legea 230/2007 la art.49;
3. Nulitatea o constata instanta, nimeni altcineva;
4. Primaria nu are atributii in scutirea proprietarilor de penalizari, nici macar cadru legal. Eventual poate acorda ajutoare sociale, daca la asta va referiti.
5. Prescrierea este dictata de instanta, de nimeni altcineva.

Ce trebuie sa faca?
1. De contestat poate contesta, dar de platit trebuie sa plateasca pana cand se constata in instanta ca o anumita suma din restanta nu o datoreaza. Dar pana atunci singurul document valabil este lista de intretinere si numai instanta poate hotari ceva in legatura cu aceasta suma datorata sau asociatia daca se constata erori in calculul penalizarilor.
2. Corect.
3. Primaria nu face verificari contabile, iar calculul penalizarilor cam asta inseamna.
4. Sumele datorate se achita in toate felurile acceptate de asociatie, inclusiv la casierie.

Sfaturile dv. sunt menite sa puna utilizatoarea pe drumuri inutil si sa piarda si timp si bani.

Singurul lucru de la care trebuie sa inceapa este acela de a se lamuri cum au fost calculate penalizarile si pentru asta trebuie sa ceara fisa de calcul a acestora.
Apoi vom mai vedea.....
@ Elga

1) Referitor la procent. CORECT. Maxim in Lgeea 230/2007 este 0.2% Scuze, ma grabeam si am scris gresit. DAR : Normal acesta este de 0,03% conform ultimei modificari a Codului Fiscal. Cand exista conflict intre legi, Codul fiscal are prioritate in fata altor legi. Am facut un tabel cu evolutia procentelor de penalizare in timp dar nu stiu daca il pot posta aici. In niciun an procentul nu a fost 0,2 %. Numai Legea 230/2007 l-a prevazut si il prevede abuziv si nimeni nu face nimic. Oricum pt procentul de 0,3% - ca baza legala - a se vedea O.UG. 8/2014 publicat in M.O. 151/28.02.2014.

Tabelul l-am incarcat la documente utile, aici :

www.avocatnet.ro/content/con...

2) Referitor la nulitatea procentului de penalizare, daca va aduceti aminte, am mai abordat acest subiect anterior si am spus ca voi mai reveni cu detalii, dar nu am mai reusit. Postez acum ceva pentru analiza de catre dvs si colegi, si astept schimb de pareri avizate.

________________________________________________________________________
O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, publicată în Monitorul Oficial nr. 607 din 29.08.2011, si actualizată prin Rectificare Monitorul Oficial 694/30.09.2011.
_______________________________________________________________________

CAPITOLUL I - Dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti

Art. 1 - (1) - Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.
(3) - Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.
(4) - Dacă nu se precizează altfel, termenul dobândă din prezenta ordonanţă priveşte atât dobânda remuneratorie, cât şi dobânda penalizatoare.
(5) - Prin dobândă se înţelege nu numai sumele socotite în bani cu acest titlu, ci şi alte prestaţii, sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obligă drept echivalent al folosinţei capitalului.
Art. 3 - (2) - Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.

(4) - Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.

Art. 5 - (1 ) În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.

(2)-Orice clauză prin care se încalcă dispoziţiile alin. (1) este NULA DE DREPT. În acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.

Sursa: [ link extern ]

=//=

Conform Circularei nr. 7 din 4.02.2014 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, publicata in Monitorul Oficial, Partea I 90 5.02.2014, cu intrare in vigoare de la 5.02.2014, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 3,50% pe an.

Sursa : [ link extern ]

Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.

Concluzii fata de aceste texte de lege :

Referitor la procentul de penalizare de 0,2 % pe fiecare zi de intarziere, stabilit prin Legea 230/2007 :

• Prin aplicarea procentului de penalizare de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere se ajunge la o valoare a penalitatilor care ajung la procentul de 73 % pe an, ( 0,2% x 365 zile ) procent pe care nicio institutie bancara nu il aplica.

• Valoarea procentului de penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, INCALCA prevederile art. 5 alineatul 1 din O.G. 13/2011, depasind cu mai mult de 50% pe an nivelul dobanzii de referinta stabilite de B.N.R. prin Circulara nr. 7/04.02.2014, care este in valoare de 3,50% pe an.

• Valoarea procentului de penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, INCALCA prevederile Circularei nr. 7 din 4.02.2014 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, prin care s-a stabilit ca nivelul ratei dobanzii de referinta este de 3,50% pe an.

• Prin raportare la INCALCARILE art. 5 alin 1, coroborat cu cele ale Circularei nr. 7 a B.N.R. din 04.02.2014, se poate face aplicarea prevederilor art. 5 alin 2 din O.G. 13/2011, care stipuleaza ca :

“Orice clauză prin care se încalcă dispoziţiile alin. (1) este NULA DE DREPT. In acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.
• In acest caz, era indicata revizuirea Legii 230/2007 si actualizarea acesteia in lumina noilor prevederi legale aplicabile, dar cineva NU doreste asa ceva in mod intentionat existand un scop clar sa aduca oamenii in strada.

Cum NU s-a procedat de aceasta maniera, procentul de penalizare de 0,2 % prevazut in Legea nr. 230/2007 ESTE LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA.


3) Referitor la reducerea penalizarilor - act normativ


a) Conform art. XI alin 1 litera a din Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale publicat in Monitorul Oficial 707/06.10.2011 :

“ Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31.12.2011”.

Conform art. XI alineatul 3 : “ In cazul prevazut la alineatul 1 se desfiinteaza total, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac, actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale, stinse potrivit alin. 1.

Din cate imi amintesc exista si completare in acest act normativ referitor la perioadele viitoare....Eu am invocat acest act normativ la executorul judecatoresc in anul 2013 si nu m-a executat pentru penalizari calculate ilegal si stabilite tot ilegal intr-un baza unui titlu executor = hotarare judecatoreasca definitiva.

b) Legea 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20 iulie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
\"Art. 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari.\"

Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Informatia a fost publica. Vedeti aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Krissia ., Alte profesii
In relatia dintre asociatie si proprietar, asociatia nu detine un capital pe care sa-l puna la dispozitia proprietarului pentru care acesta sa plateasca dobanda remuneratorie sau dobanda penalizatoare, ci....
....proprietarul a consumat si trebuie sa plateasca ce a consumat. Daca nu plateste, atunci i se aplica penalizari care nu au nimic de-a face cu dobanzile penalizatoare si cu toata polologhia scrisa de dv. mai sus.
Pur si simplu sunteti pe o cale gresita.
Limitati-va la legea 230/2007 si atunci ne vom putea intelege.
Asociatiile de proprietari se conduc dupa aceasta lege atata timp cat ea nu este modificata.

Legea 175, art. II a iesit din vigoare in iulie 2011.

Alte discuții în legătură

Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere + penalitati ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere In acest moment suntem inregistrati cu ... (vezi toată discuția)