avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspundere asociat unic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspundere asociat unic

Am auzit "voci" precum ca la un SRL cu datorii in cazul unui faliment sau executare silita asociatul unic (care este si administrator) raspunde cu bunurile personale.Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 11:04, 1 Octombrie 2010
Administratorul raspunde pentru datoriile societatii daca:
1. Societatea a intrat in lichidare judiciara
2. Se retine in culpa ta unul din cazurile prevazute in L.64/1995 pentru angajarea raspunderii administratorului.
Legea nr. 64/1995 a fost abrogata prin Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Raspunderea administratorului intervine in conditiile art. 138 din Legea nr. 85/2006.

Atragerea raspunerii personale a Administratorului se poate cere numai in cadrul falimentului( L85/2006), cazurile in care aceasta poate fi ceruta de AGA creditorilor prin lichidator sunt enumerate in art. 138.

Răspunderea membrilor organelor de conducere

Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(11) În cazul plăţilor prevăzute la alin. (1) lit. g), răspunderea reprezentantului legal al persoanei juridice nu va putea fi angajată dacă acestea au fost efectuate, cu bună-credinţă, în executarea unui acord cu creditorii, încheiat ca urmare a unor negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, sub rezerva ca acordul să fi fost de natură a conduce, în mod rezonabil, la redresarea financiară a debitorului şi să nu fi avut ca scop prejudicierea şi/sau discriminarea unor creditori. În raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1), administratorul judiciar/lichidatorul va preciza dacă plăţile prevăzute la alin. (1) lit. g) au fost efectuate în executarea unui astfel de acord. Prevederile mai sus menţionate se vor aplica şi în cazul în care acordul se realizează în cadrul procedurii prevăzute de Legea nr. 381/2009.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
(3) Dacă administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului şi/sau a hotărât că nu este cazul să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), aceasta poate fi introdusă de preşedintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce această acţiune, în aceleaşi condiţii, creditorul care deţine mai mult de 50% din valoarea creanţelor înscrise la masa credală.
(4) În caz de pluralitate, răspunderea persoanelor prevăzute la alin. (1) este solidară, cu codiţia ca apariţia stării de insolvenţă să fie contemporană sau anterioară perioadei de timp în care şi-au exercitat mandatul ori în care au deţinut poziţia care ar fi putut cauza insolvenţa. Persoanele în cauză se pot apăra de solidaritate dacă, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au cauzat insolvenţa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolvenţa şi au făcut să se consemneze, ulterior luării deciziei, opoziţia lor la aceste decizii.
(5) Cererea introdusă în temeiul alin. (1) sau, după caz, alin. (3) se va judeca separat, formându-se un dosar care va purta acelaşi număr cu dosarul de fond şi căruia i se va adăuga cuvântul «bis».
(6) În cazul în care s-a pronunţat o hotărâre de respingere a acţiunii introduse în temeiul alin. (1) sau, după caz, alin. (3), administratorul judiciar/lichidatorul care nu intenţionează să formuleze recurs împotriva acesteia va notifica creditorii asupra intenţiei sale. În cazul în care adunarea generală sau creditorul care deţine mai mult de jumătate din valoarea tuturor creanţelor decide că se impune introducerea recursului, administratorul judiciar trebuie să formuleze calea de atac, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolvabilitatea ana-maria-madalina ana-maria-madalina procedura insolvabilitatii la o societate SRL poate atrage raspunderea personala sau patrimoniala a patronului societatii?se pot agata creditorii de alt SRL al ... (vezi toată discuția)
Faliment societate comerciala-raspunderea asociatitor??? bsb1975 bsb1975 In ce conditii lichidatorul unei societatii comerciale intrata in procedura de faliment atrage si raspunderea asociatilor nu doar a administratorilor? (vezi toată discuția)
Datorii catre stat icero icero Buna ziua In urma cu ceva timp (intre aprilie 2007 si martie 2009 daca nu ma insel), am fost administratorul unui srl in constructii (fara a fi si actionar, ... (vezi toată discuția)