avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... COMPETENTA ROMANIEI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

COMPETENTA ROMANIEI

Citat din comunicare:" Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta exceptie in considerarea Regulamentului Consiliului CE nr. 44 /2001 din 22.10.2000 privind competenta,recunoasterea si executarea hotaririi in materie civila si comerciala,din 01.01.2007 nemaifiind aplicabile prevederile legii nr.105/1992.Potrivit capitolului II sectiunea I art .2 pct.1 persoanele ,care au domiciliul pe teritoriul unui stat membru sunt actionate in justitie,indiferent de cetatenia lor,in instantele din statul membru in cauza.
Aceste dispozitii atrag competenta instantelor judecatoresti din germania in solutionarea acestui litigiu in considerarea domiciliului piritului."
situatie:proces incredintare minor in provincie (urmare cistigarii unui proces international bazat pe conventia de la haga in Bucuresti,decizie in care se hotareste copilul ramine la mama in Romania si nu este extradat Germaniei)
mama domiciliata in provincie,cetatenia romana,copilul dubla cetatenie,tatal german domiciliat in germania.
Ce parere aveti de competenta,comunicare? Dupa o hotarire bazata pe conventia de la Haga ,cine are competenta? Judecatoria a dat o hotarire pentru mama,tribunalul o desfiinteaza,cer parerea voastra.Bucurestiul da copilul,provincia nu.Oricum voi merge cu acest caz in presa.Va multumesc pentru orice opinie.Si mesaje private astept cu placere.
Cel mai recent răspuns: Mary355 , utilizator 16:04, 21 Decembrie 2007
Nu. Bucurestiul nu "a dat copilul" ci, prin respingerea actiunii tatalui, intemeiata pe Conventia asupra aspectelor civile are rapirii internationale de copii a stabilit (implicit) ca nu aveti obligatia inapoierii copilului in statul resedintei sale obisnuite (sau ma rog.. in care tatal a pretins ca isi avea resedinta...banuiesc)

"Provincia" a fost sesizata de dvs cu o actiune de fond privind incredintarea, actiune asupra careia nu impieteaza cu nimic hotararea pronuntata in actiunea intentata potrivit Conventiei de la Haga.

Cat priveste competenta ... cred ca au dreptate.

Propun oricum sa adunati toate mesajele raspandite pe ici pe colo intr-un singur topic pentru ca cel ce vrea sa va dea o solutie sa aiba o imagine de ansamblu.
Nu stiu de ce, dar banuiesc ca si problema imputernicirii (subiect separat) face parte din aceeasi cauza ... (nu stiu altii cum sunt dar eu mai obisnuiesc sa ma uit si prin "x a mai scris")
nu sunt de parere ca au dreptate,sunt de parere ca este foarte trist ca in romania nu se cunoaste legea si mai ales de unii care judeca. Regulamentul 2201/2003 si mai cu seama ghidul practic la acesta (poate fi gasit foarte usor in internet)explica concret acest regulament si modul de aplicare.
In situatia de fata (dupa un proces bazat pe conventia de la haga) este raspunsul dat in ghid,romania are competenta. In bucuresti s-a cistigat dupa aproape doi ani si se pare ca si aici este nevoie de scandalul aditional in presa pentru a indemna judecatorii sa se informeze mai bine asupra situatiei.



Eu nu cunosc datele concrete ale spetei dvs. ... de aceea am raspuns cu oarece indoiala (..."cred ca au dreptate") ... Aveti mai jos textele relevante din Regulamentul 2201/2003... haideti sa dezbatem ...pe ce va intemeiati in sustinerea punctului de vedere....



SECTIUNEA 2
Raspundere parinteasca

Articolul 8
Competenta de fond
(1) Instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente in materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita in acest stat membru la momentul la care instanta este sesizata.
(2) Alineatul (1) se aplica sub rezerva dispozitiilor articolelor 9, 10 si 12.

Articolul 9
Mentinerea competentei fostei resedinte obisnuite a copilului
(1) In cazul in care copilul se muta in mod legal dintr-un stat membru in altul si dobandeste o noua resedinta obisnuita, instantele judecatoresti din statul membru al fostei resedinte obisnuite a copilului isi pastreaza competenta, prin derogare de la articolul 8, pe o perioada de trei luni de la mutare, pentru modificarea unei hotarari privind dreptul de vizita pronuntata in acest stat membru inainte de mutarea copilului, in cazul in care titularul dreptului de vizita in temeiul hotararii privind dreptul de vizita continua sa locuiasca in mod obisnuit in statul membru al fostei resedinte obisnuite a copilului.
(2) Alineatul (1) nu se aplica in cazul in care titularul dreptului de vizita mentionat la alineatul (1) a acceptat competenta instantelor judecatoresti din statul membru in care copilul are noua sa resedinta obisnuita prin participarea la o procedura in fata acestor instante fara a le contesta competenta.
Articolul 10
Competenta judecatoreasca in cazuri de rapire a copilului
In caz de deplasare sau de retinere ilicita a unui copil, instantele judecatoresti din statul membru in care copilul isi avea resedinta obisnuita imediat inaintea deplasarii sale sau a retinerii sale ilicite raman competente pana in momentul in care copilul dobandeste o resedinta obisnuita intr-un alt stat membru si pana cand
(a) orice persoana, institutie sau alt organism careia/caruia i-a fost incredintat copilul consimte la deplasarea sau retinerea acestuia
sau
(b) copilul a locuit in acest alt stat membru o perioada de cel putin un an dupa ce persoana, institutia sau orice alt organism careia/caruia i s-a incredintat copilul a avut sau ar fi trebuit sa aiba cunostinta de locul in care se afla copilul, pana cand copilul s-a integrat in noul sau mediu si pana cand a fost indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
(i) in termen de un an de cand cel caruia i s-a incredintat copilul a avut sau ar fi trebuit sa aiba cunostinta de locul in care se afla copilul, nu s-a depus nici o cerere de inapoiere la autoritatile competente ale statului membru in care copilul a fost deplasat sau retinut;
(ii) a fost retrasa o cerere de inapoiere inaintata de cel caruia i s-a incredintat copilul si nu s-a depus nici o noua cerere in termenul stabilit la punctul (i);
(iii) o cauza solutionata de o instanta judecatoreasca din statul membru in care copilul isi avea resedinta obisnuita imediat inaintea deplasarii sale sau retinerii sale ilicite a fost inchisa in conformitate cu articolul 11 alineatul (7);
(iv) o hotarare de incredintare care nu implica inapoierea copilului a fost pronuntata de instanta judecatoreasca din statul membru in care copilul isi avea resedinta obisnuita imediat inaintea deplasarii sau retinerii sale ilicite.



Multumesc pentru ocazia de a dezbate situatia.

Pe ce imi intemeiez punctul de vedere? Exact ce ati gasit dvs. imediat adica regulament 2001/2003 capitolul sapte articolul 10 competenta in caz de rapiri.Eu nu sunt de profesie avocat,sunt de profesie mama,ce lupta de doi ani de zile pentru copil,pierzindu-si zilele si noptile cu aprofundarea legilor europene,gemane si romane,scriind reclamatii si sesizari la toate organelle competente din tara si strainatate,cu succes pina acum. Capul plecat sabia nu il taie,nu este valabil in justitie,din contra,poti muri cu dreptatea in mina ,daca nu stii sa lupti pentru ea.

Deci eu consider ca ma gasesc in situatia nr. 2 ,pe care eu am inteles-o mai bine cu ajutorul ghidului la regulamentul 2001/2003 ,care se poate gasi pe urmatoarea pagina:


[ link extern ]

la pagina 31 in situatia a doua regasesc cazul meu. Copilul se afla de peste un an in tara,s-a acomodat, s-a dat o hotarire de neinapoiere in bucuresti,ministerul german si instanta germana au fost informate si ministerul justitiei german ma informeaza (am in scris,nu la dosar)ca cazul este incheiat,deci prin urmare competenta revine Romaniei.Dar se pare ca in Romania nu s-a prea auzit de unele regulamente europene sau cel putin nu de toate.. Onorata instanta admite in comunicare ca legea 105 nu mai este valabila,dar fac referire la regulamentul European 44 din 2001 din 22.10.2000 si deci competenta este a Germaniei la domiciliul piritului,dupa Distinsele Doamne..Oricum am asteptat cu nerabdare comunicarea pentru a face pasii urmatori,plingerile la DNA,Consiliul Suprem al Magistraturii si asa mai departe (la toate cazul fiind deja cunoscut de la procesul din Bucuresti). Una dintre distinsele doamne si-a mai dat cu parerea de doua ori referitor la acelasi minor (ordonanta presedentiala si inca un proces) si trebuia sa se autosesizeze,dar probabil ca nici aceasta lege (desi nu europeana)nu este prea cunoscuta. Voi lua legatura dupa anul nou si cu Germania,judecatorul ,care se ocupa initial de caz a fost schimbat si mutat din judecatorie ca urmare a reclamatiilor si sesizarilor mele facute la forurile competente,timp de doi ani de zile nu am avut alta ocupatie,decit sa lupt pentru dreptatea mea.Si asta voi face si in continuare,pina ce mi se va face dreptate.

Ce parere aveti sunt in situatia 2?

Va multumesc






Se pare ca sunteti ... dar acesta ultima parere rezulta pentru mine NU numai din ultimele date scrise in acest topic ci din unul altaturat (nici nu mai stiu care ... undeva ati dat un raspuns cuiva plecand de la exemplul personal ....ati spus acolo ca aveati dreptul de a stabili resedinta dat de instantele germane) de aceea v-am si spus ca e bine sa va concentrati ideile intr-un singur topic .. sfat care e de asemenea valabil pentru intregul dvs. demers...

Vedeti ... art 10 are o seama de conditii "pana cand" statul (german in speta) isi pastreaza competenta exprimate astfel:

pana in momentul in care ... SI pana cand
a) ...
sau
b) ... SI pana cand a fost indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii
i)
II)
III)
IV)

Asta ar fi o cheie de citire pe care avocatul dvs. ar fi trebuit sa o viseze si, cunoscand datele spetei, sa fie convingator...

Sarbatori fericite si sa ne auzim cu bine...
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2007
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Competenta Mary355 Mary355 este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei Mary355 Mary355 Citat din comunicare: Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)