Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:O societate vinde 2 autoturisme(unul amortizat integral si celalt neamortizat integral).
De exemplu,auto amortizat integral este inreg.in conta la val.de achizitie de 7000 lei.Acum se vinde cu 2000 lei cu tot cu tva.
Cel de-al doilea auto este inreg.in conta la pretul de achizitie de 29000 lei si este amortizata suma de 21000 lei.Deci mai ramane neamortizata suma de 8000 lei.
Si acesta este vandut tot cu 2000 lei cu tot cu tva.
Va rog mult sa imi spuneti care este tratamentul fiscal pt.cele doua auto(chelt.cu val.neamortizata este sau nu deductibila;ce se intampla cu tva avand in vedere ca la cel neamortizat am dedus o suma mai mare cand l-am achizitionat(in 2006) iar acum prin vanzare colectez tva la o suma mai mica.
Si inca ceva:vanzarea autoturismelor s-a facut catre asociat si sotia acestuia(fiecare cate un autoturism).
Este corect?Oricum,acum ca facturile au fost intocmite in acest mod rugamintea mea este ca dpdv fiscal sa fac inregistrarile corecte.
Va multumesc pt.sprijin!
cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata este deductibila dpdv fiscal.
pct. 3 din OMFP nr. 576/2004 În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării sau cedării unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenţă între valoarea fiscală de intrare a acestora şi amortizarea fiscală, după caz, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.
dpdv al tva nu e nici o problema, fiind vorba de o livrare de bunuri, nu sunteti obligat sa ajustati taxa dedusa.
atentie insa la posibilitatea ajustarii veniturilor obtinute din vanzarea autoturismelor catre persoane afiliate.
art. 11, alin 2 cod fiscal În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei.