buna am si eu o problema in luna martie anul viitor urmeaza sa nasca sotia si problema este ca la munca am fost anuntat ca pe luna iulie (an curent)am fost in concediu fara plata mai am drept la indemnizatie?
Dreptul la indemnizatie nu are nici o legatura cu dreptul la concediu fara plata .Si in afara de asta codul muncii are prevederi clare la drepturile salariatilor in cursul unui an calendaristic.Adica ex: de la 01.ian-2010 pina la 31.dec 2010 asa se calculeaza concediile ,mai putin concediu medical .
Conform legii Nr. 118 din 30 iunie 2010, art 12, indemnizatia se calculeaza astfel: 85% din media salariilor din ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, si apoi se aplica scaderea de 15%. Daca din calcul rezulta o suma mai mica de 600 lei, se acorda 600 lei.
Art 15, lit.g – se abroga Legea nr.482/2006 modificata prin OG nr.5/2010 privind acordarea trusoului pentru nou-nascuti in cuantum de 150 lei, pentru copiii nascuti anterior intrarii în vigoare a legii – respectiv 02.07.2010 inclusiv, contravaloarea trusoului se acorda in conditiile vechii legislatii, daca cererea este depusa pana in data de 31.08.2010.
Art 15, lit.j – se abroga art, 25 ?i 26 din Legea nr.416/2001 privind venitul garantat, referitor la acordarea alocatiei nou-nascut in cuantum de 230 lei pentru copiii nascuti anterior intrarii în vigoare a legii, respectiv 02.07.2010 inclusiv, alocatia nou-nascut se acorda in conditiile vechii legislatii, daca cererea este depusa pana in data de 31.08.2010.
Pot beneficia de alocatie si in urmatoarele cazuri
au beneficiat de concediu fara plata pentru formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii
In cazul concediului fara salariu acordat pentru formare si perfectionare profesionala, prevederile art. 149 si urm. din Codul muncii, fac vorbire despre concediile de formare profesionala si stabilesc un regim juridic distinct al concediilor fara salariu acordate in acest scop;
• se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raporturilor de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare
Este vorba despre situatia de suspendare a raporturilor de munca din initiativa angajatorului, reglementata de prevederile art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Astfel, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Sub acest aspect, persoanele vizate realizeaza chiar venituri impozabile si nu se mai circumscriu ipotezei perioadei asa-zis asimilate, ci regulii stabilite de art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005;
inteleg ca am dreptul in anumite conditii dar eu nu am vrut acest concediu iar motivele pt care au recurs la asa ceva nu le stiu nu vor sa-mi nici explicatii personal in momentul asta nu urmez nici uncurs de formare profesionala iar perioada respectiva am mers la munca normal
1. La ce va referiti cand spuneti "indemnizatie de nastere"? Exista: indemnizatie pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie), indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani, ajutor platit de angajator la nasterea unui copil (un salariu mediu pe unitate).
2. Daca sotia apare in CFP o luna de zile (fara sa stie de asta sau fara sa faca o cerere)) si a fost si la lucru in acea perioada atunci sa faca o sesizare la ITM pentruca este ilegal cum a procedat angajatorul. Sotia va avea de pierdut (luna respectiva nu ati fost asigurata la pensie, sanatate si somaj, nu va putea beneficia de CCC pana la 2 ani).
Beneficii dupa nastere
aba1011
Buna ziua din nou la toata lumea.Am o singura intrebare daca ma puteti lamuri.Dupa nastere ce beneficii banesti primeste mama si de la cine.Am auzit ceva de un ... (vezi toată discuția)