avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Beneficii dupa nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Beneficii dupa nastere

Buna ziua din nou la toata lumea.Am o singura intrebare daca ma puteti lamuri.Dupa nastere ce beneficii banesti primeste mama si de la cine.Am auzit ceva de un salariu mediu pe unitate dar si de o suma de bani de la stat.Mama este agent in cadrul politiei.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 27 Iunie 2018
De la Serviciul pentru alocatii si indemnizatii ( Primarie) :
- alocaţie de stat (200 lei/lună - 0-2 ani, 42 lei/lună - 2-18 ani);
- alocaţie nou-născut (230 lei) ;
- contravaloare trusou (150 lei);
- indemnizaţie creştere copil (85% din media veniturilor, sau 600 lei/lună) sau stimulent creştere copil (100 lei/lună), daca parintele care solicita dreptul are venituri profesionale in cele 12 luni anterioare nasterii.

De la angajator:
- un salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru fiecare copil nascut (tatalui daca mama nu lucreaza)
- compensarea pe o perioada de minim 6 saptamani a diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de pre-postnatal.
Sa inteleg ca atat alocaţia nou-născutului (230 lei) cat si contravaloarea trusoului (150 lei) se dau de la Primarie ? Asta si in cazul celui de-al doilea copil ?

Referitor la un salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru fiecare copil nascut eu nu am primit asa ceva la primul copil. Care este legea prin care s-a hotarat acordarea acestei sume ?
Da, toate aceste drepturi sunt valabile si pentru cel de-al doilea copil.

Contractul colectiv de munca la nivel national 2007 - 2010
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Trebuie sa depuneti o cerere in termen de 6 luni de la nasterea copilului la care anexati o copie a certificatului de nastere.
Va multumesc frumos din nou
Această compensare pe o perioada de minim 6 saptamani a diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de pre-postnatal ar trebui să fie cerută doar în timpul sau înainte de intrarea în concediul de maternitate ?

Solicit compensarea de catre intreprindere a diferentei dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe o perioada de 6 saptamani, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, Art. 66.
Art. 66:
1. In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
2. Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
3. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Pfff, acum aflu de această lege. Se pare că am pierdut dreptul.
Nu cred că sunt șanse să primesc retroactiv suma de bani.
Cred că în țara asta e nevoie de un avocat pentru orice beneficii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
m1ha1g, utilizator

Alte discuții în legătură

Alocatie nou nascut my angel my angel Am nascut acum doua luni si as dori sa aflu daca beneficiez de alocatie pt nou nascut,precizez ca beneficiez de alocatie de stat si de indemnizatie. (vezi toată discuția)
Prima sarcina dupa 30 de ani ramona s. ramona s. buna seara! multumesc pt. raspunsurile prompte pe care mi le-ati dat.as mai avea o intrebare.diverse persoane imi spun ca daca prima sarcina e la virsta de ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru mamele fara serviciu bingoo bingoo care sunt ajutoarele sau ce se da la nastere ptr mamele care nu au serviciu (vezi toată discuția)