avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarari ale adunarii generale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarari ale adunarii generale

Buna ziua!
1 S-a votat in adunarea generala ca daca un locatar refuza sa primeasca in locuinta sa reprezentantii asociatiei pentru a se citi indexul de la apometru va suporta toate pierderile din acea luna.Este corect?(am mers cu martori si a semnat acest martor ca nu mi-a permis sa citesc apometrul). Exista un barem de m3 /persoana, sistem pausal?
2.Proprietarii asociatiei va trebui sa achite lunar o suma in plus pentru a acoperi soldurile la furnizori, din cauza fostului administrator si daca se hotaraste in adunarea generala de 50%+1 ca sunt de acord cu plata acestor datorii , minoritatea va trebui sa se supuna si in caz de rejuz la 90 zile imi pot cere drepturile in instanta?
3.Avem apartamente in care sunt 0 persoane, nu este normal ca sa suporte si ei pierderile la apa rece, atata timp cand nu se stie cauza acestor pierderi?
Multam!
Cel mai recent răspuns: cavallis , utilizator 15:13, 5 Octombrie 2010
1. Adunarea generala poate hotari felul in care ii pedepseste pe cei care nu se supun regulilor generale. Daca este o asemenea hotarare, ca cei care nu primesc administratorul in apartament sa le citeasca apometrele, exista, sigur, puteti aplica acea hotarare.
Impartirea in regim pausal este cu totul altceva decat prima parte a intrebarii.
Pausal era sistemul de plata a apei cand blocurile nu erau contorizate la nivel de apartament si consumul apartamentelor se platea in functie de numarul de persoane. In cazul blocurilor contorizate, acest termen este inutilizabil.
Pentru apartamentele necontorizate intr-un bloc contorizat la nivel de apartament se foloseste norma de consum de 5,1 mc AR si 3,3 mc AC.
Niciunul din aceste sisteme (pausal si norma de consum) nu au de-a face cu o hotarare a adunarii generale, intrucat cele doua sunt reglementate deja.
Hotararea AG se ia cu privire la comportamentul indisciplinat al unor proprietari. Se poate ajunge pana la a li se pune in sarcina plata intregii pierderi de apa.

2. Da, perfect legal. Conditia este ca aceste sume in plus sa fie evidentiate separat pe lista de intretinere, intr-o rubrica aparte, si pentru aceasta suma achitata proprietarului sa i se dea o chitanta separata sau sa i se scrie pe chitanta de intretinere (....din care ....lei in contul..... sumei suplimentar ceruta).

3. Sigur! Daca pierderile de apa se impart pe cota-parte indiviza (cum am parerea ca este cel mai normal).
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
elga50, moderator
1-Adunarea generala poate dispune masuri in deplina concordanta cu dispozitiile legale,si bunul simt.
Asta nu inseamna ca daca asociatia se afla in dispute/conflicte cu un proprietar,are si autoritatea sa dispuna orice masuri impotriva acestuia
2-Hotararile adunarii generale sunt valabile ,daca sunt in limite legale si pentru minoritatea care nu a dispus masura
3-In situatia in care adunarea generala/comitetul a dispus ca pierderile sa fie repartizate pe cota parte indiviza,reste legala ca toti proprietarii aflati in evidenta sa suporte c/v diferente
@SimonaBardea,
1. Hotararile luate in adunarea generala (inclusiv cu privire la masurarea, contorizarea utilitatilor si citirea apometrelor), se aplica si celor absenti si celor care au fost impotriva, daca nu sunt contestate in instanta in 45 de zile. Nu exista un barem de 3 m.c. pausal/persoana.
2. Aceeasi situatie: hotararea adunarii generale se aplica. Se poate contesta in 45 zile in instanta. Cine nu achita sumele stabilite devine restantier, i se calculeaza penalizari si dupa 90 de zile poate fi actionat in instanta pentru a fi obligat la plata.
3. Pierderile de apa se pot repartiza pe cota indiviza, pe numar de persoane, proportional cu consumul individual sau pe baza unui sistem care sa combine aceste metode. Aceasta o poate decide comitetul executiv.
SimonaBardea a scris:

3.Avem apartamente in care sunt 0 persoane, nu este normal ca sa suporte si ei pierderile la apa rece, atata timp cand nu se stie cauza acestor pierderi?


Pai daca nu e nimeni in apartament, consum zero pe apometre...nu vad rostul sa plateasca pt diferenta de apa care iese dintre apometrul de bransament si cele de apartament. Daca e o pierdere de apa pe coloanele comune pe verticala sau orizontala (bun comun adica), acolo zic ca ar trebuie sa contribuie...dar atata timp cat nu se stie de unde reies aceste diferente, nu vad rostul. Acum depinde de ce hot.lumea in AG sau comitetul..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si ... puimicc puimicc Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si apa calda? Imi spuneti, va rog, ce act normativ reglementeaza acest aspect? (vezi toată discuția)