avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rest somaj dupa 12 luni de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rest somaj dupa 12 luni de munca

Buna,

Am fost angajat ca absolvent din somaj, iar acum s-a implinit un an de cand muncesc si deci conform legii pot beneficia de restul de somaj care nu mi s-a platit (adica am primit o luna somaj si mai am de primit suma pentru 5 luni). Indemnizatia de somaj primita era in cuantum de 300 ron, deci ar trebui sa mai primesc 300x5=1500 Ron, doar ca de la AJOFM mi-au spus ca voi primi suma redusa cu 15% . Este normal ca eu sa primesc aceasta suma redusa chiar daca legea spune ca: "Art. 731. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării. ; (2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.?

Va multumesc.

P.S. Stiu ca exista o hotarare sau ceva de genul data de guvern prin care se reduce indemnizatia de somaj, dar nu mi se pare corect ca ea sa se aplice retroactiv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
andreimare, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreimare , utilizator 07:47, 3 Octombrie 2010
1. Legea 118/2010, privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, spune:
Art. 6. — (1) Drepturile banesti prevazute la art. 72, 73.1, 74 si 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%.
2. Mergeti la Agentia de Somaj cu acest text din lege si spuneti-le ca diminuarea se aplica numai pentru drepturile banesti stabilite ulterior aplicarii legii.
3. Legea a intrat in vigoare la 03.07.2010.
Va multumesc pentru raspuns. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj indemnizatie absolvent andreimare andreimare Buna ziua. Am fost inregistrat la AJOFM ca somer (2 septembrie 2009) dupa ce am absolvit facultatea. Ulterior am fost incadrat in munca din somaj si am primit ... (vezi toată discuția)
Drepturi la reincadrarea in munca a somerilor stefan1969 stefan1969 am si eu o intrebare am auzit la agentia de ocupare a fortei de munca una din angajate ii spunea unui somer ca daca se reincadreaza in munca inainte sa se ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare proaspat absolvent al facultatii Andrei Gica Andrei Gica In ce consta prima de instalare pe care un angajator trebuie sa i-o acorde angajatului la angajare, in conditiile in care respectivul angajat este proaspat ... (vezi toată discuția)