avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anularea pensionarii medicale- care sunt pasii legali ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anularea pensionarii medicale- care sunt pasii legali de contestare

Am fost pensionata gradul II de invaliditate din aprilie 2004. In acest an am fost chemata in iunie la Institutul de expertiza medicala din Panduri , unde am avut o internare ambulatorie de 7 zile , dupa care mi s-a dat un bilet de externare facut in bataie de joc si mi s-a spus ca se vor trimite concluziile la comisia de sector. In luna august a venit acasa o doamna care mi-a spus ca este de la serviciul social si trebuie sa ia relatii despre mine, cerandu-mi sa-i dau numele unui vecin care-i poate spune de cand sunt bolnava si alte informatii de acest gen. Eu am spus ca nu am relatii apropiate cu vecinii asa ca a plecat spunand ca va trimite raportul la institut. La sfarsitul lunii septembrie mi s-a spus de la comisie ca incepand cu 1 octombrie mi s-a anulat pensionarea medicala. Ce pot face in aceste conditii ? Am 50 de ani si nu cred ca am sanse de angajare , in plus nu mai am posibilitatea sa urmez tratamentul medical, neavand niciun fel de venit.
Inteleg din mesajul dvs. ca cei de la comisia teritoriala de expertiza au constatat ca v-ati fi recuperat capacitatea de munca si ca au emis o decizie in acest sens. Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la casa teritoriala de pensii.

Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000. Contestatia trebuie sa fie insotita de orice documente medicale din care sa rezulte ca decizia comisiei de expertiza este gresita.

Procedura de contestare este reglementata de art. 56, alin. (2) - (6) si art. 62, alin. (6) din Legea nr. 19/2000, pe care le puteti citi mai jos. Daca va fi respinsa contestatia impotriva deciziei emise de catre comisia de expertiza medicala si ajungeti in instanta, cereti casei teritoriale de pensii sa faca dovada ca a solicitat avizul INEMRCM, asa cum prevede art. 56, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.

Succes si sanatate.

ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
ART. 62
(1) Pensionării de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la împlinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
(2) După fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacităţii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de revizuire medicală.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a imbunatatit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia emisă după revizuirea medicală se supune aceleiaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform art. 56 alin. (2)-(6).
Multumesc pentru raspuns. Avizul INEMRCM cred ca este , deoarece am fost acolo in iunie 2010 si au reusit si ei sa trimita probabil concluziile in septembrie 2010. Un personal atat de incompetent si care sa vorbeasca atat de urat cu pacientii , ca la acea unitate medicala nu am vazut nicaieri. Rezultatul trimis de ei la comisia de domiciliu este urmarea faptului ca nu m-am dus cu sacosa plina. De fapt nu m-am dus cu nicio sacosa si drept urmare s-a anulat pensionarea.
Va multumesc inca o data . Voi depune contestatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Contestatie sau proces contra cjpas Tavya Tavya Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfat si informatii in urmatorul caz. [b]Mama mea, varsta 51 ani, 29 ani vechime in munca[/b], mama a 3 copii, a primit ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de revocare a pensiei de invaliditate andreeatout andreeatout In urma unor accidente de munca tatal meu si-a pierdut toate degetele de la mana dreapata, el lucrand ca si tamplar. Pana de curand a fost pensionar (de ... (vezi toată discuția)