buna ziua! numele meu este cornelia! eu am trait in concubinaj cu un om care de cativa ani este la inchisoare. de cand am nascut copilul recunoscut de el niciodata nu sa interesat de el nici el nici familia mea. eu cu mama mea lam crescut pe copilul meu de 4 ani de zile. cum pot face sa il pot decacadea din drepturile perintesti? eu nu sunt cununata cu respectivul, iar el mai are cred k un an de pedeapsa. :( va rog spunetimi ce acte doveditoare sa pot da unui avocat sa imi pot castiga baietelul care nu il cunoaste nici macar pe asda spusul lui tata. va multumesc si va rog ajutatima sa imi pot castiga copilul
Acesta nu este un motiv suficient ptr. a decade un parinte din drepturie parintesti; d-voastra trebuie sa formulati la judecatorie o cerere prin care solicitati instantei incredintarea minorului si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea acestuia.Copilul este al dumneavoastra, nu aveti ce sa castigati.
avocat Cristina Popescu
Este reglementata in Codul familiei si Codul penal.
Potrivit legii, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea paritnelui din drepturile parintesti.
Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor.
Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei.
Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.
Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.
Mai intai trebuie sa va adresati Autoritatii tutelare, aceasta va cere, pe instanta decaderea.
Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior. Nu este dorita postarea a mai multor mesaje consecutive in aceeasi discutie.
Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.