avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in casatorie

Doua persoane care au fiecare cate un copil major se casatoresc. Ea are la acea data un apartament cu 2 camere proprietate. Mai tarziu(5 ani), fac un schimb de locuinta cu ap.4 camere ( ap. 2 cam +numerar ca diferenta=1/2 din pretul ap.cu 2 camere) pe care-l trec pe numele amandorora..
Problema: ce se-ntampla cu mostenirea daca unul din ei decedeaza?
Cum se-nparte ?
Poate unul din soti sa fie scos din casa de vre-un mostenitor(mai precis ea care avea acea locuinta la casatorie)?
Cei doi copii au drepturi egale sau se tine cont de aportul fiecarui parinte?
Se poate face un testament prin care unul din soti sa lase mostenirea celuilalt sot in totalitate?
Multumesc celor care vor avea bunavointa de a-mi acorda aceasta consultanta.
Daca nu ,cui ne putem adresa?- unui notar sau unui avocat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:21, 9 Ianuarie 2008
Trecand apartamentu pe numele amandurora este bun comun al celor doi soti. Daca unul din cei doi soti decedeaza , partea sotului decedat se imparte intre sotul supravietuitor si copilul sotului decedat. Sotul nu poate fi scos afara din casa. Nu se tine cond tde aportul fiecarui parinte. Nu se poate face un testament pt ca un sot sa lase mostenirea altui sot, deoarece legea prevede indiferent de orice testament ca fiecare copil are dreptul la o anumita cota din mostenire, doar ca facandu-se testament cota este mai mica decat atunci cand nu se face. Insa se poate face testament ca sotul sa lase totul copiilor, in acest caz celalalt sot fiind inlaturat de la mostenire. Pt mai multe detalii va puteti adresa fie unui avocat fie unui notar
Multumesc pentru raspuns, dar....faptul ca este un schimb de locuinta nu poate dovedi provenienta (antemaritala)?
Cu scuzele de rigoare am facut o mica greseala. In ceea ce priveste impartirea apartamentului este cam asa: din ce spui sotia a adus o contributie de 2 treimi si sotul o treime la apartamentul cu 4 camere ( sotia apa 2 camere si sotul diferenta=1/2 din ap cu 2 camere. Asta inseamna ca 2 treimi din noul apartament e al sotiei si o treime este bun comun, si al sotiei si al sotului, deoarece este o investitie facuta dupa casatorie. Astfel, sotia are drepturi mai mari din apartament decat sotul. La moartea unui dintre soti se estimeaza cat e apartamentul in bani, si de acolo se calculeaza cat ii revine sotului si cat ii revine sotiei. Sa presupunem ca apartamentul e 90.000 lei, deci sotia are dreptul la 60.000 (2 treimi) plus jumate din 30.000 (care e parte comuna) , adica sotia are dreptul la 75.000 si sotul la 15.000. Daca moare sotia, sotul ramane cu 15.000 ai lui din apartament, si partea sotiei (moarta) , care e de 75.000 se imparte intre sot si copilul sotiei, adica sotul ia de acolo o patrime (asta e cota legala prrevazuta de lege, vezi leagea 319/1944) si diferenta o ia copilu sotiei. O patrime din 75.000 inseamna 18750, deci din intregul apartament sotul va ramane cu 15.000+18750=33.750 si copilul va ramane cu 3 patrimi din cei 75.000 adica cu 56250.
Cand moare so sotul, tot ce avea el ramane la copilul lui, daca nu se recasatoreste. Daca moare sotul tot asa e , partea sotului este de 15.000 din apartament, valoare ce se imparte intre sotie si copilu sotului. Astfel sotia ia o patrime, si copilu ia 3 patrimi din cei 15.000, deci copilu sotului decedat ia 11.250 lei. Prin urmare, in ceea ce priveste impartirea concreta si cat ajunge la fiecare copil, depinde de cine moare primul dintre cei doi soti, deoarece cei doi soti nu au parti egale din apartament, iar cei doi copii nu sunt frati buni.
Daca nu s-a inteles mai pune o intrebare si voi incerca sa fiu mai explicita, am incercat cu sumele ca sa pot sa dau un exemplu de calcul. Cand sotul vine la mostenire in concurs cu copii are dreptul la o patrime, drept prin lege, iar restul ce ramane se imparte intre copii in parti egale, insa aici e vorba de un sg copil de fiecare parte, deci fiecare copil ia 3/4.
Multumesc foarte mult - problema este daca legea este explicita in acest sens sau poate fi interpretata. Stiu ca bunurile din timpul casniciei sunt bunuri comune si mosteneste sotul supravetuitor si copilul celui decedat. Problema este daca acel contract de schimb de locuinta care a dus la inregistrarea pe numele ambilor soti a noului apartament este explicit acceptat de lege ca dovada a provenientei premaritale.
Mai am o intrebare: Testamentul intre soti este valabil? Ce presupune- care sunt cotele prevazute de lege ce revin in acest caz sotului supravetuitor si copilului celui decedat?
E greu de explicat ... in orb (sau altfel spus, e greu cand nu vad fata omului ca sa pot citi pe ea cand explicatia mea ii este neclara).

Un text de lege avem: art 31 din Codul familie zice ca e bun propriu " valoarea care resprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut acesta valoare". Legea numeste acesta inlocuire ca fiind subrogatie reala.
In cazul dvs. subrogatia e partiala... Si de aici incep interpretarile (regimul juridic aplicabil bunului partial propriu si partial comun).

Calculul ce vi s-a facut mai sus poate fi folosit ... orientativ, desi pleaca de la o premisa gresita... pai nu avem 2/3 si 1/3 ci 3/4 cu 1/4... (e cam altceva) pentru ca jumatate din bun e propriu si jumatate e comun. Pentru sotie avem o data 1/2 + jumatate di celalata jumatate... (asta pur teoretic, pentru ca , nimic nu impiedica sa se faca dovada ca si la cea de a doua jumatate s-a contribuit diferit si nu egal in functie de veniturile sotilor)

Se poate face un testament al unui sot catre celalat sot, dar prin acest testament nu pot fi dezmosteniti copiii (si ascendentii) sotului care a lasat testamentul. In acest caz copiii au dreptul, dupa lege, la o rezerva care variaza in functie de numarul lor. Daca defunctul lasa un descendent rezerva va fi de jumatate din mostenire.
De exemplu daca moare sotul (care are 1/4 din apartament) si acesta lasa un testament sotiei ea nu va putea primi intreaga mostenire ci numai jumatete din ea (adica jumatate din acest 1/4 care repreyinta masa succesorala ramasa de pe urma sotului defunct). Acest din urma calcul este valabil in masura in care la data mortii sotul nu mai are si un alt bun de care sa se tina seama la calcului rezervei... Sau altfel spus... on line lucrurile sunt adevarate sau false dupa cum cunoastem sau nu date esentiale ale problemei...
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)