avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LITIGIU MUNCA - EXPERTIZA CONTABILA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LITIGIU MUNCA - EXPERTIZA CONTABILA

Buna ziua,

Speta este urmatoarea:

Sunt in litigiu cu angajatorul (institutie bugetara) deoarece nu mi s-au recalculat corect drepturile salariale la reintoarcerea din concediul legal de crestere si ingrijire a copilului. Mai pe scurt va pot spune ca mi-au dat acelasi salariu pe care il aveam in 2008 cand am intrat in concediu.
Ideea este ca instanta a acordat urmatorul termen pe 06.10. pentru a pune in vedere partilor efectuarea unei expertize contabile, iar nelamurirea mea consta in faptul ca nu stiu cine va trebuie sa plateasca expertiza si cum se procedeaza la alegerea expertului? Printr-un prieten de-al unui alt prieten :D:D am aflat ca intr-un litigiu de munca, angajatul nu trebuie sa dovedeasca nimic, angajatorul fiind cel care trebuie sa faca dovada legalitatii deciziilor lui, in acest sens numai angajatorul urmand sa fie obligat de instanta sa plateasca expertiza contabila respectiva, iar in caz ca acesta refuza, instanta va decide in favoarea reclamantului.

Doresc sa aflu de la dvs. cat este de adevarata aceasta afirmatie facuta de acest prieten si ce se intampla in situatia in care pana la urma angajatorul plateste expertiza si se constata ca nu eu aveam dreptate? Voi fi obligata la plata vreunor cheltuieli?
De asemenea, ma mai intereseaza sa aflu daca exista vreun temei legal din care sa reiasa ca angajatorul este cel care trebuie sa faca dovada legalitatii deciziilor lui in litigiile de munca

Va multumesc si va doresc sanatate !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:49, 8 Octombrie 2010
Art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”.
Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angaja-torului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul va avea câştig de cauză.

În situaţia în care expertiza este ordonată din oficiu de catre instanta, aceasta va stabili partea care va avansa onorariul, însă poate dispune ca acesta să se avanseze de ambele părţi (art.171 ind.1 C.proc.civ.) .
Multumesc pentru raspuns. O zi buna !
Buna ziua
Revin cu vesti nu tocmai bune. Ieri cererea mea a fost respinsa ca nefondata. X-(X-(Este posibil asa ceva? Dupa atatea termene de judecata sa respingi cererea ca nefondata? Adica, la primul termen de ce nu a considerat judecatorul ca este nefondata? X-(

Ce sa mai cred? Ca judecatorul a fost influentat?
actb a scris:

Buna ziua
Revin cu vesti nu tocmai bune. Ieri cererea mea a fost respinsa ca nefondata. X-(X-(Este posibil asa ceva? Dupa atatea termene de judecata sa respingi cererea ca nefondata? Adica, la primul termen de ce nu a considerat judecatorul ca este nefondata? X-(

Ce sa mai cred? Ca judecatorul a fost influentat?


Nu cred ca judecatorul a fost influentat ... el poate respinge o astfel de cerere, daca considera ca pe baza celorlalte probe administrate in proces isi poate forma o convingere pe baza careia sa se pronunte.
Ideea este ca au fost patru termene in acest litigiu de munca. Pentru ultimul termen din 06.10.2010 cand s-a respins cererea ca nefondata, acelasi judecator hotarase cu o luna in urma ca in data de 06.10.2010 va pune in discutia partilor efectuarea unei expertize contabile, tocmai pentru a se stabili in mod clar faptul ca angajatorul a procedat corect cand a recalculat drepturile salariale. Deci, din moment ce a considerat atunci ca este cazul sa fie efectuata o expertiza contabila, acum ce s-a intamplat? De ce nu mai este de aceeasi parere? Cand la un termen precedent aflandu-ma si eu in sala de judecata, judecatorul mi-a "sugerat" din priviri ca numai cu ajutorul unei expertize contabile voi avea castig de cauza .......#-o. Mi se pare cusuta cu ata alba toata chestia asta ......Si, apropos, daca mi se da sentinta peste 30 zile pt.ca dureaza redactarea, eu mai pot declara recurs? Va multumesc din suflet pentru ajutor
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
actb, utilizator

Alte discuții în legătură

Litigiu munca - ce inseamna punere in discutie a necesitatii unei expertize contabile ? plata ? cristiannegru cristiannegru - litigiu de munca - drepturi banesti - instanta a pus in vedere partilor ( angajatului si institutiei publice ) ca la termenul de judecata urmator se va ... (vezi toată discuția)
Cine suporta onorariul expertului in procesul civil marian.b marian.b Intr-un conflict de munca, instanta de recurs a casat sentinta primei instante, a trimis dosarul spre rejudecare cu recomandarea efectuarii unei expertize ... (vezi toată discuția)
Despre mediere - litigiu de munca actb actb Doresc sa aflu urmatorul lucru: daca s-a pronuntat deja o hotarare intr-un litigiu de munca, se mai poate apela la un mediator pentru a nu se ajunge la recurs ... (vezi toată discuția)