avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... cine suporta onorariul expertului in procesul civil
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

cine suporta onorariul expertului in procesul civil

Intr-un conflict de munca, instanta de recurs a casat sentinta primei instante, a trimis dosarul spre rejudecare cu recomandarea efectuarii unei expertize contabile, din care sa reiasa procentajul unui spor pentru fiecare reclamant din dosar. Cine plateste onorariul expertului in acest caz.
Cel mai recent răspuns: marian.b , utilizator 17:28, 9 Mai 2010
In practica onorariul expertului se plateste de partea (partile) interesate si care au solicitat expertiza. In final, onorariul expertului intra la cheltuielile de judecata si se suporta de catre cel ce a pierdut procesul.
Va multumesc pentru raspuns. Ar trebui sa mentionez in formularea cererii de stabilire a obiectivelor expertizei acest lucru?
Buna seara,

Pot sa va mai ajut mai cu o interpretare, pe care o puteti utiliza, motivat de faptul ca in litigiile de munca, sarcina probei revine angajatorului, potrivit art. 287 din Codul Muncii.

Astfel, potrivit unei adnotari din Codul Muncii - comentat si adnotat: "Inversarea sarcinii probei în ceea ce priveşte dovada cu martori constă în faptul că angajatorul va suporta în toate cazurile cheltuielile privind administrarea probei, indiferent dacă proba a fost cerută de angajator sau de salariat. Aceeaşi soluţie se aplică şi în ceea ce priveşte proba cu expertiza sau cu cercetarea la faţa locului. (Andrei Eusebiu Săvescu, Probaţiunea în conflictele de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2007, p. 60) ."

Succes,
Va multumesc! Sunt la inceput si am nevoie de sfaturi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila psh psh Buna ziua Va rog un raspuns : In cazul unui litigiu de munca este aprobata proba cu expertiza contabila..dar plata onorariului catre expert instanta pune in ... (vezi toată discuția)
întoarcerea probaþiuni în conflictele de muncã bartac bartac În conflictele de muncă se poate întoarce sarcina probaţiuni, eu sunt reclamantul(salariat), am depus cererea de chemare în judecată, angajatorul a depus ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca ANIOD-DOINA ANIOD-DOINA Buna, Pe scurt, situatia sta in felul urmator: -sotul meu a lucrat la un SRL, in urma cu 8 luni a plecat, iar salariile restante impreuna cu banii pe CO ... (vezi toată discuția)