Buna ziua.Am o intrebare la Dvs.Care este diferenta intre amenda penala si amenda
administrativa?Si amenda administrativa se poate acorda de catre procuror si atunci
cazul nu mai ajunge la Judecatorie,si permisul nu o sa fie anulat si cazierul tau rama-
ne curat?Am fost legitimat la inceputul lui mai,am avut o alcoholemie de 0,62 in aer expirat,dupa care am refuzat recoltarea probelor biologice,pe motiv ca ma aflam intr-un teren privat(in copropietate cu locatar).Blocul si terenul apartinea unei firme si ulte-
rior a fost vandut propietarilor de apartamente.Mentionez ca sunt sofer la o firma
multinationala si ma afecteaza foate mult ca procuratura nu a dat nici un verdict.
Mai mentionez ca de peste 22 ani nu am fost niciodata amendat nici pt.depasirea vitezei,nici pt.altceva.Pana acuma am platit pe varul meu,dar cu 800 Ron nu stiu
pana cand pot sa fac fata.La ce pot astepta?Multumesc mult si astept raspunsu-
rile cei care ma poate ajuta cu niste sfaturi.
.
Amenda penala se aplica doar de instanta de judecata , daca legea prevede pt infractiunea respectiva si pedeapsa amenzii penale . Amenda penala se aplica doar ca urmare a condamnarii .
Ptr refuzul recoltarii probei biologice pedeapsa este doar inchisoare de la 2 la 7 ani .
Amenda administrativa se poate dispune atat de procuror cat si de instanta si are ca scop scoaterea de sub urmarire penala pe motiv ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni . In cazul de fata , ptr astfel de fapta , nu prea se dispune o asemenea masura , mai ales ca exista certitudinea oferita de alcooltest ca ati fost sub influenta bauturilor alcoolice .
Parerea mea este ca veti ajunge in judecata si veti primi cel mai posibil o pedeapsa cu suspendarea executarii , daca nu aveti antecedente .
Sa le luam pe rand:
-amenda administrativa poate fi aplicata de catre procuror in situatia in care fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, caz in care nu discutam de un cazier,
-amenda penala poate fi aplicata numai de catre instanta in baza unei hotarari de condamnare caz in care discutam de cazier timp de 3 ani de la dataramenrii definitive a hotararii de condamnare, dupa acest termen intervenind reabilitarea de drept.
In ceea ce va priveste pe dvs. din pacate nu vad posibilitatea aplicarii nici a unei amenzi administrative ( pentru ca in cazul de fata nu putem vorbi de o contraventie ) dar nici a uneia penale, pentru ca infractiunea de sustragerea de la recoltarea probelor bilologice prev de art.87 al. 5 Oug 195/2002 nu prevede ca sanctiune alternativa amenda ci doar pedeapsa inchisorii de la 2- 7 ani, desigur putand fi aplicata o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere sau una cu executare la locul de munca.
Mai mult decat atat, in cazul condamanrii pentru infractiunea mai sus aratata , permisul dvs. se va anula.
Angajati avocat.
Multumesc pt.raspuns.Am vorbit cu un avocat si mi-a zis ca pana cand nu ajunge dosarul la Judecatorie nu poate sa faca nimic.Am 57 de ani si niciodata n-am avut treaba cu Instanta.Oare la Judecatorie mai am ceva sansa sa castig procesul,
mai ales ca am primit de la primaria sect.I Bucuresti raspunsul la cererea mea,
ca intradevar terenul acela nu este drum public,ci este un teren privat.
Daca n-ati condus pe drum public , fapta nu exista si nu veti pati nimic.
In schimb daca ati condus pe drumul public si v-ati oprit pe terenul privat unde vi s-a cerut de catre politie sa va supuneti recoltarii probelor biologice , fapta exista si veti suporta consecintele legale .