Buna seara. Am o serie de intrebari legate de situatia mea si ma intrebam daca ma poate lamuri cineva. Situatia e urmatoarea. Am 14 ani, si am fost acuzata cam in primavara de furt din 2 magazine dintr-un centru comercial. Mama mea a platit amenda, iar sefii de magazin au spus ca nu depun plangere. In luna Septembrie insa am fost chemata la sectia de politie pentru niste declaratii. Am fost informata ca magazinele respective au depus plangere, iar agentul sef si avocatul din oficiu au inceput sa ma sperie cu acel cazier, proces si asa mai departe. Eu nu stiu ce sa cred. Chiar daca mi se face cazier il voi purta toata viata in spate pentru o fapta imatura ( tin sa precizez ca a fost prima si ultima oara cand am facut asa ceva ) ? E adevarat ca nu ma voi putea angaja niciunde?#-o Sper sa nu fie asa...
Conform art. 99 C.pen, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal, iar minorul care are vârsta între 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt.
Putin probabil ca veti fi privat de libertate.
Mai mult ca sigur ca s-a inregistrat un dsoar penal
pe numele dvs,, iar acesta lucru il veti afla daca veti
merge la politie si veti intreba.
Maine trebuie sa ma prezint la tribunal.. din cate mi-a spus agentul sef sunt lucruri legate de asistenta sociala si asa mai departe, dar totul va fi okay. Mai apoi evaluarea de catre un psihiatru. Daca dovedesc ca nu am avut discernamt si ca am actionat copilareste voi scapa de tot ? Multumesc=D>
Asemenea remarci privind cazierul sunt menite sa te sperie ceva mai mult.Nu ca nu ar trebui sa fii speriata, fiindca ai comis o infractiune si deci ai incalcat legea penala.Orice persoana trebuie sa raspunda de fapta comisa, ca regula, cu cateva exceptii, de exemplu , daca in urma unei expertize medicale psihiatrice se dovedeste ca persoana nu a actionat cu discernamant, adica, nu si-a dat seama de actiunile sale.In cazul minorilor intre 14 s i 16 ani se impune o asemenea expertiza pentru a se constata prezenta sau lipsa discernamantului la momentul comiterii faptei.In caz ca se va incepe urmarirea penala, procurorul poate sa dispuna intocmirea unui referat de evaluare al tau, adica, cam cum te comporti tu in scoala, familie, in societate.daca vei avea niste referinte bune, e i navantajul tau.
Daca se va ajunge in instanta totusi , trebuie sa stii ca pedepsele se dispun , in cazul minorilor , doar daca instanta considera ca o alta masura nu ar fi suficienta pentru reeducarea infractorului minor. Cazierul nu va fi vesnic patat , in cazul in care vei primi o pedeapsa ci va exista un interval de timp in care, daca vei sta cuminte, va disparea din cazier condamnarea si va fi la fel ca inainte. Pedepsele care se dispun in cazul minorilor sunt reduse la jumatate comparativ cu cele pentru majori.