avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... 15 ani si degeaba (cercetat pentru furt)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

15 ani si degeaba (cercetat pentru furt)

Fiul meu are 15 ani si de curand am aflat ca a fost implicat in o spargere de magazin undeva la tara.Au fost altii care au intrat de mai multe ori si au sustras diverse bunuri.Istetul meu a fost luat ca paznic ultima oara.Nu pot sa-mi dau nici acum seama ce a putut fi in capul lui.Au fost chemati la politie si au dat declaratii,fiecare ce a facut.Patronul magazinului si-a evaluat marfa disparuta si are pretentie la o suma de bani,pe care oricum sunt de acord sa o dau.Intrebarea mea este:se va termina totul daca patronul isi retrage plangerea,sau vor fi cercetati in continuare?Vreau sa va spun ca pana acum nu am avut nici un fel de problema cu el si imi este teama ca s-ar putea face de ras la liceu acolo unde invata daca i se va cere o ancheta sociala sau mai stiu eu ce.Va multumesc si astept sfaturi de la dvs.!#-o
Cel mai recent răspuns: Maryane32 , utilizator 19:12, 17 Ianuarie 2012
Buna ziua.Fiul dvs. ,avand varsta de 15 ani, este apt pentru a rapsunde penal, insa , in favoarea lui opereaza o prezumtie relativa de lipsa a discernamantului.Ca atare, este necesara o avaluare psihiatrica a minorului , pentru ca prezumtia fie sa fie rasturnata fie sa-si produca efectele, in sensul exonerarii sale de a raspunde penal.In aceasta situatie veti avea de reparat paguba pricinuita de fiul dvs. .
Insa este posibil si sa se dovedeasca faptul ca minorul a operat cu discernamant, situatie in care in favoarea lui ar putea fi retinute circumstante atenuante, mai mult, recunoasterea faptei aduce o reducere cu o treime a pedepsei.
Retragerea plangerii nu este incidenta in cazul infractiunii e furt.Ca atare, urmeaza a se efectua cercetari, pentru a se stabili care a fost contributia sa in activitatea infractionala.In cel mai fericit caz, in prezenta concluziei ca minorul a avut discernamant , retinandu-se circumstante atenuante ( din pacate si agravante, dupa cum observ) , plus pledarea ca vinovat, ar putea sa ii aduca nu neaparat o pedeapsa , ci o masura educativa:
Conform Art. 101 C.p. „Faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă”.

Măsurile educative care se pot lua faţă de minori sunt:
- mustrarea;
- libertatea supravegheată (timp de un an);
- internarea într-un centru de reeducare;
- internarea într-un institut medical-educativ.
Legat de ancheta sociala:pentru a putea fi efectuata ,organele de politie trebuie sa ceara acest lucru?Fiul meu a fost sunat si i s-a spus sa duca el ancheta sociala si foaia matricola de la scoala,ceea ce mi se pare totusi straniu!Nu politia trebuie sa trimita adrese catre asistenta sociala si unitatea de invatamant respectiva pentru a intra in posesia acestora?
Ba da, organele de cercetare penala trebuie sa solicite celor de la Autoritatea tutelara efectuarea anchetei sociale, si nu fiul dvs. Neefectuarea anchetei sociale in cauzele cu infractori minori este sanctionata cu nulitatea absoluta, iar daca se va ajunge in faza de judecata si se va constata lipsa anchetei sociale, se va restitui cauza la procuror.In plus, trebuie sa fie instiintat si serviciul de Probatiune( de reintegrare sociala a infractorilor), daca nu in cursul urmaririi penale, cel putin in faza de judecata.
Procurorul care supravegheaza urmarirea penala poate solicita efectuarea unei anchete sociale atunci cand considera necesar. In situatia in care se va ajunge in faza de judecata instanta este obligata, sub sanctiunea nulitatii absolute sa solicite efectuarea referatului in cazul in care acesta nu a fost cerut in faza de urmarire penala.
Avand in vedere ca este minor, nu mai are antecedente penale ....precum si retinerea altor posibile circumstante reale sau personale atenuante se poate dispune aplicarea unei amenzi administrative prev de art 10 lit b 1.Aceasta amenda nu ii va afecta cazierul judiciar ( nu va aparea in cazier).
Aflu din ce in ce tot felul de minuni!!!!Lamuriti-ma,va rog din suflet,daca sunt minori si la politie nu s-a depus nici o plangere din partea partii vatamate,adica s-a ajuns la o intelegere cu aceasta,politia poate cerceta in continuare si pot inainta dosarul catre procuratura?Sunt la prima abatere de genul acesta!

Alte discuții în legătură

Infractori minori ovy ovy in cauzele cu infractori minori se mai recurge la efectuarea anchetei sociale??? sau s-a introdus efectuarea referatului de evaluare de catre Serviciile de ... (vezi toată discuția)
Legat de minori si de faptele penale savarsite de acestia. guessWho guessWho Buna seara. Am o serie de intrebari legate de situatia mea si ma intrebam daca ma poate lamuri cineva. Situatia e urmatoarea. Am 14 ani, si am fost acuzata cam ... (vezi toată discuția)
Inselaciune online asdew asdew Buna ziua ! am cateva intrebari carea as dori sa vi le adresez ... acum cateva zile am cumparat prin intermediul internetului de la o persoana minora un produs ... (vezi toată discuția)