avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nesemnarea acordului intre parti la negocierea anuala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nesemnarea acordului intre parti la negocierea anuala a salariului

Buna Seara,
As dori sa intreb si eu daca, intre directorul unitatii si seful de departament (din care fac eu parte), s-a ajuns la o "intelegere" de crestere anuala a salariului cu un procent nesatisfacator pentru mine, eu pot sa nu semnez acel acord? Am vreun avantaj din acest demers pentru a-mi expune si eu punctul de vedere, impreuna cu ceilalti colegi de departament ? Daca o fac singur ma expun la o eventuala bulina neagra pe lista directorului ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Profesional New Consult , Consilier juridic 20:43, 8 Ianuarie 2008
Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora.
La aceea "intelegere" trebuie sa fi si tu parte, ca sa ti se aplice acel procent de majorare a salariului.
Seful departamentului este cumva liderul sindicatului din unitate? Daca raspunsul nu este "da" nu are nici un drept sa negocieze in numele celorlalti salariati. Singura negociere legala, in cazul inexistentei unui sindicat reprezentativ, este cea dintre directorul firmei/institutiei si angajat. Chiar in cazul in care pentru angajat ar negocia reprezentantii sindicatului, acestia nu pot negocia decat in limita mandatului acordat de salariati. Mi se pare cel putin hilar sa ti se ceara sa semnezi un acord incheiat intre alte doua persoane. Din punct de vedere legal nu ar trebui sa aiba nci un fel de consecinte refuzul tau de a semna acordul celor doi. Din punct de vedere al sefului s-ar putea sa te sicaneze pentru asta. Sfatul meu este sa nu semnezi. In fond e vorba de salariul tau. Daca sunteti mai multi care va sustineti punctul de vedere, sa negociati individual, poate nu se va face din aceste "intelegeri" o practica. Daca acceptati acum exista riscul sa devina "cutuma" la nivelul institutiei. Succes!
Semnarea de catre seful de departament nu are absolut nici o valoare legala, dvs va trebui sa fiti pusa in fata semnarii actului aditional de majorare salariu, atata timp cat aceasta majorare nu provine dintr-o modificare legislativa (vezi cresterea salariului minim pe economie). Mai mult in codul muncii la articolul 17 prevede semnarea unei informari prealabile cu 15 zile anterioare semnarii actului aditional. Acesta informare are rolul unui element procedural ce poate conduce la nulitatea actului aditional in cazul nerespectarii disp codului muncii, nulitate ce poate fi constata in instanta, cu atat mai mult cu cat nu ati fost parte la negocieri si nici reprezentata de liderul de sindicat sau de reprezentantul salariatilor ales conf aceluiasi cod al muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere individuala a salariului Silos Silos Buna ziua! Sunt angajat in mediul privat la o societate ce are in jur de 300 salariati. In fiecare an directorul societatii trimite sefului direct actele ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma reprezint singur la negocieri? bcfbmv bcfbmv O rugaminte, Eu nu fac parte din sindicatul intreprinderii (am renuntat de vreo 4 ani). La negocierea contractului colectiv de munca se prezinta din partea ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca valexandra valexandra Acum facem demersurile necesare incheierii unui contract colectiv de munca. In lista cu doc. necesare avem trecute si imputernicirile scrise pt. ... (vezi toată discuția)