avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pretul exact al unui metru cub de apa calda/apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pretul exact al unui metru cub de apa calda/apa rece

Buna ziua

Am marea rugaminte daca este posibil sa-mi raspundeti la cateva intrebari,intr-un timp cat mai scurt,datorita faptului ca preturile si costurile intretineri la garsoniera unde locuiesc probabil ca se vor schimba o data cu schimbarea vremii :D:
*As dori sa stiu care este pretul exact pentru un metru cub de apa calda/apa rece,si daca este un detaliu important,in perioada 01/08/2010-31/08/2010(ma ajuta foarte mult sa-mi pot calcula singura consumul pe luna astfel incat sa pot si verifica daca si domnul administrator isi face datoria cum trebuie si este corect)?????
*Aceiasi intrebare am si in cazul curentului electric si a gazelor.??????
Astept raspunsul dumneavoastra cu mare interes.

Va multumesc foarte mult
Cu respect
Calcan Marinela
Cel mai recent răspuns: viobr , utilizator 08:06, 29 Octombrie 2010
Da, vorbesc de pretul AC care include si pretul AR pentru prepararea ei.
Iarna se depaseste cu ceva peste 8 lei. Dar asta se petrece in Bucuresti unde Gcal costa 119 lei.
Diferenta de pret a Gcal intre Bucuresti si Iasi face ca pretul AC si al caldurii sa fie in Iasi mult mai mare. In Bucuresti s-au facut investitii masive in reabilitarea si modernizarea punctelor termice si a retelei de conducte. Plus ca in Bucuresti exista o subventionare masiva a Gcal. de catre primarie.
Asa ca nu e de mirare. Faceti proportia intre pretul Gcal din Bucuresti si Iasi si vedeti daca se pastreaza si proportia aproximativa si la preturile pe mc la AC.

Cauzele pierderilor de apa pot fi multiple. Iata cateva din ele:
- factori obiectivi: spargere tevi, tevi incastrate in ziduri si fisurate, apa consumata la curatenie, montarea defectuoasa a apometrelor (in plan vertical, in loc de plan orizontal), clasa diferita de precizie a apometrelor individuale (o clasa inferioara) fata de contorul de bransament (o clasa superioara) s.a;

- factori subiectivi: nedeclararea la timp a citirilor contoarelor la toate apartamentele, necitirea in aceeasi zi la apartamente cu citirea contorului de bransament, indicarea eronata (voit sau din greseala) a indecsilor la anumite apartamente, curgerea robinetelor si a instalatiei wc-ului "la picatura" (care nu sunt contorizate in apartament, dar care adunate de la mai multe apartamente, la contorul de bransament se contorizeaza) si nu in ultimul rand furtul de apa prin instalatii artizanale care ocolesc contorul s.a.

O pierdere de 40-60 mc nu este suficient de sugestiva daca nu o puneti in lumina cu consumul facturat. Poate sa fie mult,..... catastrofal ......sau sa se incadreze in marja de 10-30% de pierdere data de furnizor.
vis a vis de pierderea de apa! facturat e aproximativ 120 mc! in total AR si AC
multumesc pentru sfaturi si attentie
Incepand cu data de 20.08.2010 tariful actual pentru apa potabila APA NOVA Bucuresti este de 2,44 lei/mc, si pentru canalizare este 0,54 lei/mc si nu contine TVA. Dar locatarii suporta si 24% TVA, astfel ca pretul apei potabile devine 2,44 lei + 0,58 lei = 3,02 lei/mc, iar canalizarea 0,54 lei + 0,13 lei = 0,67 lei/mc. Intrucat cantitatea de mc apa potabila este egala cu cantitatea mc de canalizare am putea spune ca pretul apei este 3,02 lei + 0,67 lei = 3,69 lei/mc. Dar in factura mai apare si apa meteo, a carei cantitate difera de la bloc la bloc in functie de suprafata blocului, iar tariful este de 0,54 lei + 0,13 lei =0,67 lei /mc.
In factura mai apare si Taxa Municipala pentru apa uzata care este de 0,10 lei/mc
Deci:
- numarul mc de apa rece consumati de dvs si inregistrati de apometru ii inmultiti cu 3,79 lei si aflati costul apei pt. apartamentul dvs.(3,02+0,67+0,10)
Apa meteo se repartizeaza pe cota indiviza.
Dar nu am intalnit bloc in care totalul consumului inregistrat de apometre sa coincida cu mc. de la bransament (facturati de APA NOVA) si atunci diferenta se repartizeaza dupa diverse criterii stabilite de adunarea generala sau dupa capul administratorului, astfel in functie de: consumul individual, dupa nr. de persoane, dupa suprafata. Mie mi se pare corect dupa nr. de persoane. Aceasta cantitate/suma se adauga la consumul inregistrat de apometrele individuale.
Apa calda este formata din apa rece (pret de apa rece) pentru preparare apa calda la care se adauga Gcal.facturata de RADET. Intrucat cantitatea de Gcal difera de la bloc la bloc, in functie de inregistrarea contorului de scara sau de bloc, apa calda nu are un pret unitar asa cum este la apa rece.
De ce la unele blocuri apa rece nu are pretul egal cu cel facturat de APA NOVA? Unii administratori, din comoditate, impart valoarea facturii la total mc. facturati si in fiecare luna va aparea alt pret. Asa sunt mascate pierderile, locatarii ne mai avand posibilitatea de a vedea diferentele dintre totalul apometrelor si contorul de bransament si de a-i impune administratorului luarea unor masuri in vederea diminuarii sau inlaturarii pierderlori de apa.
Pentru mine nu este clar daca este legal sau normal ca, desi pretul de baza al apei reci, respectiv 3,5 lei/mc apa rece, pe lista afisata la avizier sa apara pret apa rece =7,1 lei/mc (dublul pretului apei livrate de societatea din municipiul nostru), iar apa calda sa fie 12 lei/mc, fiid o suma intre mc apa rece si 5 lei consum energie incalzire apa.
Exista undeva o precizare legala din care sa reiasa calculul pretului apei reci/calde la nivel de asociatie de proprietari?
Este lasata la libera apreciere/alegere aceasta modalitate de calcul, in care sunt incluse pierderile/diferentele intre contorul de apa instalat la intrarea in bloc si consumurile calculate de fiecare proprietari in parte?
Cum de este posibil ca, la unele asociatii, sa fie afisat pretul legal, la care se adauga pierderile impartite/locatar/apartament iar la altele sunt afisate preturi duble, insa la rubrica pierderi este consemnat un mare 0?
Multumesc anticipat pentru eventual raspuns.
Cu stima,
Vio Br
Acest aspect trebuie sa-l puneti la punct in asociatia dv.

Pretul apei reci, ca si cel al apei calde trebuie sa fie cel din factura.
Diferenta trebuie specificata pe rubrica pierderi , impartita asa cum se decide la nivelul asociatiei dv.

Alte discuții în legătură

Apa calda, pret vladanicu vladanicu buna ziua ma numesc vlada nicu nu am anteles de ce platesc apa calda 21 lei metru cub si celelante scari platesc 18lei si anul trecut am platit 25 lei ... (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Apa calda dan61 dan61 As dori sa va rog sa -mi spune-ti cum se calculeaza apa calda din cele 2 facturi (una in mc si cealalta in Gcal) Care este costul unui mc de apa calda? (vezi toată discuția)