avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... poprire pe indemnizatie de maternitate (cm postnatal)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

poprire pe indemnizatie de maternitate (cm postnatal)

sunt in urmatoarea situatie: mi-a fost platita o compensatie in bani pt zile de concediu de odihna neefectuate in luna august, acum am fost instiintata ca nu aveam dreptul sa primesc suma respectiva fiind angajata pe perioada nedeterminata si ca urmeaza sa-mi fie oprita suma respectiva luna aceasta; in momentul de fata eu sunt in concediu postnatal si intrebarea mea e daca angajatorul are dreptul sa faca aceasta poprire pe indemnizatia de maternitate (mai ales ca depaseste 50 % din valoarea ei)? as vrea sa mai stiu daca aceasta compensatie nu mi se poate acorda datorita unui art din codul muncii care prevede compensatiile doar in cazul incetarii contractului ce munca, cum si cand mi se vor remunera aceste zile de co restant (este vorba de 30 zile , lucrez in invatamant) in conditiile in care urmeaza sa intru in ccc pana la 2 ani , iar prin codul muncii angajatorul e obligat sa acorde zilele de co neefectuate pana la sf anului urmator adica 2011 iar eu imi reiau activitatea pe 12 sept 2012 ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:22, 6 Octombrie 2010
Prin intrarea in CIC raportul de munca dintre dv si angajator nu inceteaza, ci este numai suspendat. Plata concediului de odihna neefectuat se face numai in situatia in care raportul de munca dintre angajat si angajator inceteaza.
Aveti posibilitat ea ca dupa efectuarea concediului postnatal sa solicitati intrarea in CO urmand sa intrati in CIC la terminarea CO sau puteti solicita sa intrati in CO la terminarea CIC.
Deocamdata dv nu primiti indemnizatie de maternitate ci concediu medical pentru sarcina si lahuzie, iar plata acestuia o face angajatorul. Dv ar trebui sa returnati de buna voie banii primiti necuvenit.
Sau puteti solicita incetarea raportului de munca cu angajatorul si nu mai returnati banii.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
m_ella2005, utilizator
m_ella2005 a scris:
Deocamdata dv nu primiti indemnizatie de maternitate ci concediu medical pentru sarcina si lahuzie,...

1. Concediu de maternitate = concediu sarcina si lauzie = concediu prenatal + concediu postnatal. ;)
2. In baza certificatului medical, eliberat de medicul de familie sau cel ginecolog, se calculeaza si se plateste indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca (de maternitate).
1. lucrand in invatamant pot beneficia de co doar pe perioada vacantelor nu oricand doresc ca in alte domenii,lucru pe care probabil nu il stiti si de aia ar trebui sa nu mai emiteti pareri in necunostinta de cauza
2. denumirea conform oug 158/ 2005 a concediului medical pre si postnatal e de concediu de maternitate si la fel probabil ca nu sunteti informat corespunzator de aia iar nu ar trebui sa emiteti pareri eronate
3. suma de bani primita nu este necuvenita deoarece am muncit un an pt acele zile de concediu de odihna si la un moment dat ii voi p[rimi inapoi adica pt informarea dvs daca ma intorc in decembrie voi fi platita ,de ex ,pt 22 zile lucratoare si 5 zile co pe care am dreptul sa-l solicit pt cele 30 restante si tot asa pana se insumeaza toata perioada,aceasta este explicatia de la contabilitate
4. codul muncii la care probabil ati facut referire cu incetarea contractului prevede obigativitatea angajatorului de a acorda toate zilele de co tuturor angajatilor care au dreptul la co , co care este platit deci iarasi suma primita nu este necuvenita iar spre informarea dvs daca contractul individual prevede posibilitatea acordarii compensatiilor in bani pt co neefectuat se acorda chiar ; evident nu este cazul meu
5 . daca nu aveti nimic de zis si vreti doar sa aveti o parere si /sau sa fiti sarcastic intrati pe alte forumuri care se preteaza cu dorinta de socializare
interventie moderator:
:rtfm:
anamax2482:
1. Este posibil ca raspunsurile date de unii dintre noi sa nu fie cele corecte, legale sau cele asteptate de dvs.
2. Acesta nu poate fi un motiv sa certati sau sa admostati pe cel care a vrut sa va ajute.
3. Am vazut ca sunteti pusa la punct cu legislatia si nu inteleg de ce ati mai intrebat.
4. Tot dvs. sunteti cea care veti hotari care dintre raspunsuri sunt cele bune si veti uza de ele.
5. Si pe acest site, ca si pe toate celelalte, trebuie sa ne caracterizeze politetea si buna cuviinta.
6. Daca aveti rabdare s-ar putea sa primiti si alte raspunsuri, de la persoane mai competente si mai pricepute in materie.
Va multumesc pentru intelegere!
anamax2482 a scris:

1. lucrand in invatamant pot beneficia de co doar pe perioada vacantelor nu oricand doresc ca in alte domenii,lucru pe care probabil nu il stiti si de aia ar trebui sa nu mai emiteti pareri in necunostinta de cauza
2. denumirea conform oug 158/ 2005 a concediului medical pre si postnatal e de concediu de maternitate si la fel probabil ca nu sunteti informat corespunzator de aia iar nu ar trebui sa emiteti pareri eronate
3. suma de bani primita nu este necuvenita deoarece am muncit un an pt acele zile de concediu de odihna si la un moment dat ii voi p[rimi inapoi adica pt informarea dvs daca ma intorc in decembrie voi fi platita ,de ex ,pt 22 zile lucratoare si 5 zile co pe care am dreptul sa-l solicit pt cele 30 restante si tot asa pana se insumeaza toata perioada,aceasta este explicatia de la contabilitate
4. codul muncii la care probabil ati facut referire cu incetarea contractului prevede obigativitatea angajatorului de a acorda toate zilele de co tuturor angajatilor care au dreptul la co , co care este platit deci iarasi suma primita nu este necuvenita iar spre informarea dvs daca contractul individual prevede posibilitatea acordarii compensatiilor in bani pt co neefectuat se acorda chiar ; evident nu este cazul meu
5 . daca nu aveti nimic de zis si vreti doar sa aveti o parere si /sau sa fiti sarcastic intrati pe alte forumuri care se preteaza cu dorinta de socializare

Ia calculati, cate luni ati lucrat? Aplicati apoi la cele 12 luni!
Doar in perioada vacantei aveti dreptul, dar si in invatamant luati banii pe concediu diminuati cu nr. de zile de CM.
Nu aveti dreptul la toate zilele de concediu, daca nu ati lucrat efectiv 11 luni.
Da, banii trebuie sa-i dati inapoi. Daca nu din indemnizatie, aduceti de acasa!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile c.o. aferente concediului postnatal? Biancamacovei Biancamacovei Bună ziua, va rog sa ma ajutati daca se poate. Sunt titular la.o scoala gimnaziala, in perioada 1 sept 2015-1 ianuarie 2016 am fost in concediu postnatal, ... (vezi toată discuția)
Legea 12/2015 narcisa1985 narcisa1985 Buna ziua ! Sunt profesor titular in cadrul unei scoli gimnaziale. Momentan, pana in aprilie 2016, sunt in CIC. In anul scolar 2013-2014, situatia mea ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna aferent concediului pre și postnatal Valentina Radu Valentina Radu Bună ziua, Pentru perioada 01.09.2016-30.11.2016 în care am fost în concediu postnatal nu am beneficiat de concediu de odihna. Din 01.12.2016 pana la ... (vezi toată discuția)